Σε απορρόφηση της ΕΛ.ΤΕΧ. «Ανεμος» προχωρεί η «Ελλάκτωρ»

Σε απορρόφηση της ΕΛ.ΤΕΧ. «Ανεμος» προχωρεί η «Ελλάκτωρ»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη της στρατηγική κίνηση αναδιάρθρωσης της εταιρικής δομής του ομίλου «Ελλάκτωρ» προχωρεί η νέα διοίκησή του, λίγους μήνες μετά την επισημοποίηση της αλλαγής σκυτάλης στην εισηγμένη, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η «Ελλάκτωρ» να απορροφήσει πλήρως τη θυγατρική ΕΛ.ΤΕΧ. «Ανεμος», η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως μέσω αιολικών πάρκων. Πρόκειται για μια ενέργεια που εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με την αντίστοιχη της Eurobank, η οποία προχώρησε πρόσφατα στην απόφαση να αποκτήσει την Grivalia Properties, ώστε να βελτιώσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση, εντάσσοντας στον όμιλο μία εταιρεία υψηλής κερδοφορίας και με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση Καλλιτσάντση, η κίνηση της απορρόφησης της «Ανεμος» εντάσσεται στην προσπάθεια βελτιστοποίησης της εταιρικής δομής του ομίλου. Η ενσωμάτωση του 100% της «Ανεμος» (αντί του 64,5% που ήλεγχε μέχρι σήμερα η «Ελλάκτωρ» κι ενοποιούσε στον ισολογισμό της) θα προσφέρει σημαντικές οικονομίες κλίμακας και εξοικονομήσεις σε επίπεδο χρηματοοικονομικού κόστους, διαχειριστικών εξόδων, αλλά και φορολογίας, θα ενισχύσει τις ταμειακές ροές, θα δημιουργήσει μια πιο απλοποιημένη κι ευέλικτη διάρθρωση για τον όμιλο και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή δομή. Αντίστοιχα, για τους μετόχους της ΕΛ.ΤΕΧ. «Ανεμος», η συγχώνευση με την «Ελλάκτωρ» θα της προσφέρει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το ισχυρό «όνομα» του κατασκευαστικού ομίλου στο εξωτερικό, επιτρέποντας στην εταιρεία τη σταδιακή επέκτασή της και σε αγορές εκτός Ελλάδας.

Η διαδικασία της απορρόφησης θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου, με την ΕΛ.ΤΕΧ. «Ανεμος» να εξέρχεται και του χρηματιστηρίου. Προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής των μετοχών των συγχωνευόμενων εταιρειών είναι 1,27 νέες κοινές μετοχές της «Ελλάκτωρ», ονομαστικής αξίας 1,03 ευρώ, για κάθε 1 υφιστάμενη κοινή μετοχή της ΕΛ.ΤΕΧ. «Aνεμος» ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, ενώ το προσφερόμενο τίμημα της συναλλαγής είναι 9% υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της μετοχής (1,54 ευρώ) της ΕΛ.ΤΕΧ. «Ανεμος» την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου. Μετά τη συγχώνευση, οι μέτοχοι της «Ελλάκτωρ» θα κατέχουν το 82,606% του νέου ομίλου κι εκείνοι της ΕΛ.ΤΕΧ. «Ανεμος» το 17,394%.

Σε σχετική του δήλωση, ο πρόεδρος της «Ελλάκτωρ», Γιώργος Προβόπουλος, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή προέκυψε από μία ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων. «Ενέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων, καθώς μεταξύ άλλων ενισχύει την κεφαλαιακή διάρθρωση και περικόπτει λειτουργικά έξοδα, αξιοποιεί δηλαδή σημαντικές συνέργειες και ενδυναμώνει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης προς όφελος των μετόχων μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Σημειωτέον ότι ένας από τους βασικούς λόγους τριβής των αδελφών Καλλιτσάντση, με την προηγούμενη διοίκηση των κ. Μπόμπολα-Κούτρα, ήταν η βούληση των τελευταίων να πωληθεί η «Ανεμος», ώστε να καλυφθούν οι ζημίες από τα έργα του εξωτερικού. Στον αντίποδα, οι αδελφοί Καλλιτσάντση θεωρούσαν ότι αν η «Ανεμος» είχε πουληθεί, όπως επιδίωκε η προηγούμενη διοίκηση, η «Ελλάκτωρ» θα εξασφάλιζε ένα πρόσκαιρο τίμημα, μια μεμονωμένη δηλαδή ένεση ρευστότητας, ενώ, μέσω της συγχώνευσης των δύο εταιρειών, ο όμιλος διατηρεί το περιουσιακό στοιχείο, που παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και αυξημένη κερδοφορία κάθε τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, της ΕΛ.ΤΕΧ. «Ανεμος» υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς ανήλθαν σε 7,6 εκατ. ευρώ, έναντι 3,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΕΛ.ΤΕΧ. «Ανεμος» ανερχόταν σε 289,10 MW, τα οποία αφορούν δεκαοκτώ αιολικά πάρκα 282,15 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο 4,95 MW και ένα φωτοβολταϊκό έργο 2,00 MW. Η εγκατεστημένη ισχύς της εισηγμένης εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα, καθώς υπό κατασκευήν βρίσκονται επιπλέον έξι αιολικά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας 202 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή