Στον ΟΠΑΠ ο έλεγχος του 51% της Stoiximan σε Ελλάδα – Κύπρο

Στον ΟΠΑΠ ο έλεγχος του 51% της Stoiximan σε Ελλάδα – Κύπρο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυξάνει τη συμμετοχή του ο ΟΠΑΠ στην εταιρεία GML Interactive που ελέγχει τις δραστηριότητες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων σε Ελλάδα και Κύπρο. Χθες ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει στην απόκτηση (άμεσης) συμμετοχής 51% στην GML Interactive Greece & Cyprus, αντί 94,86 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά του 51% της GML Interactive, γνωστότερης  και ως όμιλος Stoiximan, υπόκειται σε εγκρίσεις των αρχών ανταγωνισμού τόσο της Ελλάδος, όσο και της Κύπρου. Εκτιμάται δε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2019.

Με την κίνηση αυτή, ο ΟΠΑΠ αυξάνει τη συμμετοχή του στην Νο 1  ελληνική επιχείρηση τυχερών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ΟΠΑΠ απέκτησε αντί 50 εκατ. ευρώ το 36,75% των μετοχών TCB Holdings, μητρικής εταιρείας της GML Interactive Greece & Cyprus. Και μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά του 51% των μετοχών που εξαγγέλθηκε χθες, ο ΟΠΑΠ θα ελέγχει αμέσως και εμμέσως περίπου το 90% των δραστηριοτήτων του ομίλου Stoiximan. Επίσης θα ελέγχει το 36,75% των δραστηριοτήτων του ομίλου TCB σε Ρουμανία, Γερμανία και Αυστρία.

Η συμφωνία του 51% της GML Interactive, προβλέπει ακόμη ότι η  διοικητική ομάδα (management) του ομίλου Stoiximan σε Ελλάδα και την Κύπρο θα παραμείνει η ίδια, ως αναγνώριση του επιτυχημένου έργου της. Επίσης οι θέσεις στο Δ.Σ. της εταιρείας που ελέγχει τον όμιλο Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο, θα είναι μοιρασμένες 50-50. Συγκεκριμένα δύο θέσεις θα έχουν μέλη ορισμένα από την TCB Holdings και δύο μέλη από τον ΟΠΑΠ.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν τη σχετική συμφωνία μεγάλης αξίας (win-win) και για τις δύο πλευρές. Από τη μια πλευρά οι μέτοχοι του ομίλου Stoiximan λαμβάνουν ένα υψηλό έσοδο, ενώ από την άλλη πλευρά ο ΟΠΑΠ αποκτά ένα ισχυρό όνομα (brand name) και ένα μεγάλο πελατολόγιο στα online τυχερά παίγνια. Οι δραστηριότητες του ομίλου Stoiximan σε Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες μεταξύ των προσωρινά αδειοδοτημένων παρόχων στη χώρα μας. Το α΄ εξάμηνο του 2018 ο όμιλος έλαβε το μεγαλύτερο μερίδιο, 37,8% επί του συνόλου των πονταρισμάτων. Συνολικά 1,24 δισ. ευρώ παίχθηκαν στις ιστοσελίδες του έχοντας από πίσω το μεγάλο όνομα της Βwin με μερίδιο 31,6%.

Το 2017, ο όμιλος Stoiximan είχε έσοδα ύψους 136 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε περίπου 16 εκατ. ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, τα έσοδα του ομίλου ενισχύθηκαν περαιτέρω κατά 30% σε ετήσια βάση στο 11μηνο του 2018, καταγράφοντας αύξηση σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης, ενώ οι ενεργοί πελάτες αυξήθηκαν κατά 29% έναντι του 2017.

Η αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου είναι η μοναδική που ανέρχεται στη χώρα μας. Αντίθετα, οι παραδοσιακές αγορές τυχερών παιγνίων (επίγεια παίγνια ΟΠΑΠ, καζίνο, λαχεία, ιππόδρομος) συνεχώς συρρικνώνονται. Ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν για την online αγορά τυχερών παιγνίων, δεδομένου ότι μέχρι και το 2015 ο τζίρος και τα κέρδη εμφανίζονταν σχεδόν μηδενικά. Η κυβέρνηση ωστόσο, υποσχόμενη κυρίως μια θέση στη «λευκή» αγορά που θέλει να δημιουργήσει, κατάφερε να πείσει τους παίκτες της αγοράς να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματά τους από τους Ελληνες πελάτες. Ετσι σταδιακά, από σχεδόν μηδενικά που ήταν τα πονταρίσματα το 2014, το 2015 ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ και το 2017 ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ. Φέτος, με δεδομένο ότι η αγορά στο α΄ εξάμηνο ξεπέρασε τα 3,2 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται σύντομα να ανοίξει τη συγκεκριμένη αγορά, δεδομένου ότι το 2020 λήγει το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ στον διαδικτυακό αθλητικό στοιχηματισμό. Ηδη η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο νόμου χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στην ψήφισή του. Ο ΟΠΑΠ ωστόσο, με τη συμφωνία αυτή, λαμβάνει θέση πριν από το επιχειρούμενο άνοιγμα της αγοράς. Ετσι τοποθετείται νωρίτερα από τους μεγάλους διεθνείς παίκτες (Landbrokes, Partygaming κ.ά.) στην εγχώρια αγορά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή