Νίκος Μούγιαρης: Εφυγε από τη ζωή ένας ξεχωριστός ομογενής επιχειρηματίας

Νίκος Μούγιαρης: Εφυγε από τη ζωή ένας ξεχωριστός ομογενής επιχειρηματίας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ηλικία 74 ετών ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νίκος Μούγιαρης χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Γεννημένος στην Αθηένου της Κύπρου στις 28 Φεβρουαρίου 1945, ο Νίκος Μούγιαρης μετανάστευσε στην Αμερική σε ηλικία 19 ετών, τον Απρίλιο του 1964. Υπήρξε πρόεδρος της μεγάλης εταιρείας καλλυντικών MANA Products με έδρα τη Νέα Υόρκη, ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και στέλεχος πολλών οργανισμών της ομογένειας. Επρόκειτο για έναν από τους επιφανέστερους ομογενείς με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Σημειώνεται ότι ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά και στη γενέτειρά του Κύπρο και σε όλα τα κέντρα του ελληνισμού της διασποράς.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως και ηγετικά στελέχη των αποδήμων Κυπρίων με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους. Παράλληλα, τη θλίψη του για τον θάνατο του Νίκου Μούγιαρη εξεδήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας επίσης τα συλλυπητήριά του στους οικείους του. Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τον Νίκο Μούγιαρη έναν «από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του απόδημου κυπριακού ελληνισμού». Μάλιστα, γράφει ότι ήταν «υπόδειγμα προσωπικής προόδου και προκοπής, σταθερός υποστηρικτής των οργανώσεων της ομογένειας στις ΗΠΑ και παγκόσμια».

Ανακοινώνοντας τον θάνατό του, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας αναφέρει ότι «ένας φτωχός φοιτητής από την Κύπρο, ο Νίκος Μούγιαρης, παρακολούθησε σπουδές στη Χημική Μηχανική στα πανεπιστήμια Rutgers και St. John, πήρε δάνειο ύψους 6.000 δολαρίων και ίδρυσε τη ΜΑΝΑ Products, μία από τις κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως. Πιστός στο αμερικανικό όνειρο, ο Νίκος συγκινήθηκε ιδιαίτερα όταν το προσωπικό του ταξίδι επιβραβεύθηκε με το μετάλλιο της τιμής του Ellis Island». Επιπλέον, το HALC χαρακτηρίζει τον Νίκο Μούγιαρη και παράδειγμα του ελληνοαμερικανικού ονείρου.

«Ενώ έφθασε στο αποκορύφωμα της αμερικανικής ζωής –στην επιχειρηματικότητα, στη φιλανθρωπία, στην εμπλοκή στα κοινά– έδινε καθημερινά προτεραιότητα στον ελληνισμό. Μια ελληνική παροιμία λέει ότι “μια κοινωνία μεγαλώνει όταν ηλικιωμένοι άντρες φυτεύουν δέντρα στη σκιά που γνωρίζουν ότι δεν θα καθίσουν ποτέ”. Ο Νίκος φύτεψε ολόκληρα δάση». Η ανακοίνωση αναφέρεται στον ρόλο του εκλιπόντος στην ίδρυση του HALC, στη συμμετοχή του στην ηγεσία της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων, του Παγκυπρίου, στην ΠΣΕΚΑ και στις μεγάλες δωρεές του στα Χωριά SOS, στην Εδρα Ελύτη του Πανεπιστημίου Rutgers και άλλους πολλούς σκοπούς.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ –που συνδεόταν με φιλία και κοινούς αγώνες 40 ετών με τον Νίκο Μούγιαρη– σε δηλώσεις του προς την ομογενειακή εφημερίδα Greek News ανέφερε πως η ομογένεια της Αμερικής έχει βαρύ πένθος. «Πενθούμε τον μεγάλο ευεργέτη και ηγέτη, όχι μόνο του Παγκυπρίου, αλλά και της ομογένειας, της Κύπρου και ολόκληρου του ελληνισμού. Ο αγαπημένος του ποιητής ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης – γι’ αυτό και βοήθησε την Εδρα Ελληνικών Σπουδών Ελύτη στο Πανεπιστήμιο Rutgers– και του άρεσε να μας απαγγέλλει τους στίχους του: Οσο κι αν κανείς προσέχει, όσο κι αν τα κυνηγά, πάντα, πάντα θα είναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει». Ο Φίλιπ Κρίστοφερ μίλησε με νοσταλγία για τους κοινούς αγώνες τους, αλλά και για τον σπάνιο χαρακτήρα του Νίκου Μούγιαρη.

Ενας ηγέτης του Ελληνισμού

Του Αλέξη Παπαχελά

Ενας σημαντικός ηγέτης του Ελληνισμού, ο Νίκος Μούγιαρης έφυγε από τη ζωή. Ηταν ένας άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να βοηθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Κατάλαβε πόση σημασία έχει η αναζωογόνηση και αναδιοργάνωση του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσιγκτον, το οποίο είχε περιπέσει σε παρακμή εδώ και πολλά χρόνια. Αντελήφθη τη σημασία συμμαχιών και ανάλυσης υψηλού περιεχομένου που ξεφεύγουν από τη συνήθη ελληνοκεντρική εσωστρέφεια. Τον στενοχωρούσε πολύ η ματαιότητα και η ρηχότητα των συνεχών εκδηλώσεων με στόχο μία φωτογραφία με κάποιον Αμερικανό επίσημο, που σπανίως συνοδευόταν από κάποια ουσιαστική δράση. 

Εχω την απόλυτη πεποίθηση πως ο Ελληνισμός θα ήταν πολύ πιο ισχυρός αν είχε και άλλους ηγέτες σαν τον Νίκο Μούγιαρη, ανθρώπους που να έχουν όραμα και να ηγούνται με έργα και όχι μόνο με λόγια. Ελπίζω η παρακαταθήκη του να οδηγήσει και άλλους να ακολουθήσουν το φωτεινό παράδειγμά του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή