Παράταση στον διαγωνισμό για τις μονάδες της ΔΕΗ

Παράταση στον διαγωνισμό για τις μονάδες της ΔΕΗ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ακόμη παράταση, η οποία συνδέεται πρωτίστως με την απροθυμία των υποψήφιων επενδυτών να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά εάν δεν διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, οδηγείται ο διαγωνισμός για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Οι υποψήφιοι επενδυτές ενημερώθηκαν επισήμως την περασμένη Παρασκευή από τον σύμβουλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ότι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών που αναμενόταν για χθες μετατίθεται για τις 23 Ιανουαρίου. Η άτυπη παράταση κρίθηκε αναγκαία, αφού τα μηνύματα που έφθασαν στους συμβούλους και στη ΔΕΗ από τους υποψήφιους επενδυτές ήταν αρνητικά.

Οι επενδυτές διεμήνυσαν στην πλευρά των πωλητών ότι εάν δεν αποσαφηνισθεί το ζήτημα των εργασιακών και της τροφοδοσίας της μονάδας της Μελίτης, δεν πρόκειται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Το εργασιακό παραμένει ασαφές για τους επενδυτές, αφού δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου 1.248 εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες που η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει, έπειτα από αίτημα των επενδυτών για περιορισμό των εργαζομένων στα 600 άτομα, αριθμός που μπορεί να περιορίσει το κόστος μισθοδοσίας σε βιώσιμα για τη λειτουργία των μονάδων επίπεδα. Ασαφές παραμένει για τους επενδυτές και το ζήτημα της τροφοδοσίας της μονάδας της Μελίτης με σταθερή τιμή λιγνίτη. Η μονάδα της Μελίτης τροφοδοτείται σήμερα, βάσει σύμβασης, από την εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας που ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εδώ και μια δεκαετία περίπου. Αυτό που διαπίστωσε η επενδυτική πλευρά είναι ότι πρόκειται για ζημιογόνο σύμβαση, η οποία μάλιστα δεσμεύει τον αγοραστή της μονάδας για μια πενταετία πέραν της λήξης της (2023) στην περίπτωση που η «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» δεν βρει άλλον πελάτη να διοχετεύσει την παραγωγή από το ορυχείο.

«Ο τρόπος εκτέλεσης της σύμβασης προμήθειας λιγνίτη καταλήγει σε μια ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία για τη μονάδα της Μελίτης και έχουμε κάνει σαφές στη ΔΕΗ ότι εάν αυτό δεν διορθωθεί δεν μπορούμε να αναλάβουμε το ρίσκο και να καταθέσουμε δεσμευτική προσφορά», δηλώνει στην «Κ» στέλεχος επενδυτικού σχήματος που συμμετέχει στον διαγωνισμό. Το εργασιακό δεν φαίνεται να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη μονάδα της Μελίτης. Αντίθετα κρίνεται μείζον για τις μονάδες της Μεγαλόπολης. Για την τσεχική εταιρεία μάλιστα Seven Energy που αποτελεί τον επικεφαλής της κοινοπραξίας με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το εργασιακό αντιμετωπίζεται ως κομβικής σημασίας θέμα. Η τσεχική εταιρεία φέρεται να έχει ενημερώσει επισήμως τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ότι το SPA (σύμβαση αγοραπωλησίας) δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, γεγονός που καθιστά υψηλό το επενδυτικό ρίσκο και ως εκ τούτου, εάν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά. Η τσεχική εταιρεία φέρεται δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθησαν οι προτάσεις της στο SPA. Υπενθυμίζεται ότι βασική πρόταση της Seven Energy ήταν η συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημίες και στα κέρδη αντίστοιχα των μονάδων για διάστημα εξαετίας.

Με αυτά τα δεδομένα, η πορεία του εγχειρήματος αποεπένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα αρνητική και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ είναι το κατά πόσον στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα και να οδηγήσει τον διαγωνισμό σε μια θετική κατάληξη που θα απέτρεπε την επιβολή άλλων δομικών μέτρων από την πλευρά της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή