Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για την πώληση της Media Markt

Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για την πώληση της Media Markt

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν καθήσει ξανά ο όμιλος εταιρειών Olympia (του επιχειρηματία Π. Γερμανού) και ο γερμανικός όμιλος MediaMarkt Saturn, προκειμένου ο πρώτος να εξαγοράσει τη θυγατρική του δεύτερου στην Ελλάδα, τη γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Media Markt. Μάλιστα, οι συζητήσεις χαρακτηρίζονται αυτή τη φορά πολύ πιο σοβαρές σε σχέση με αυτές που προηγήθηκαν το φθινόπωρο και πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή ο όμιλος Olympia είναι ο μοναδικός με τον οποίο ο όμιλος MediaMarkt Saturn συζητεί το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής του στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πάντως, ότι θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες ακόμη προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, ο όμιλος Olympia, ο οποίος δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στη λιανική πώληση προϊόντων τεχνολογίας μέσω της αλυσίδας Public, θα αποκτήσει πλέον δραστηριότητα στην κατηγορία των λεγόμενων λευκών συσκευών (οικιακές ηλεκτρικές συσκευές). Μια τέτοια εξέλιξη θα εντείνει σημαντικά τον ανταγωνισμό στο πεδίο αυτό, ανταγωνισμός ο οποίος είχε αμβλυνθεί σημαντικά μετά την πτώχευση της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» την άνοιξη του 2016 και την ανακοπή των σχεδίων οργανικής ανάπτυξης της Media Markt, γεγονότα τα οποία ενίσχυσαν από την άλλη το μερίδιο της «Κωτσόβολος». Ο όμιλος Olympia απέκτησε πέρυσι δραστηριότητα στη χονδρική πώληση λευκών συσκευών μέσω της εταιρείας Westnet, η οποία προχώρησε σε συμφωνία με τη Sharp για αποκλειστική διανομή των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών της δεύτερης.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο φθινόπωρο υπήρξε έντονη φημολογία σχετικά με το ενδεχόμενο εξαγοράς της γερμανικής αλυσίδας από τoν όμιλο του Π. Γερμανού, ενώ διερευνητικές συζητήσεις φέρεται να είχαν γίνει και με την έτερη αλυσίδα που δραστηριοποιείται σε προϊόντα τεχνολογίας, την αλυσίδα «Πλαίσιο». Μάλιστα, οι πληροφορίες έλεγαν ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον όμιλο Olympia και τη Media Μarkt δεν ευοδώθηκαν τότε διότι υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές τόσο σε σχέση με το τίμημα όσο και σε σχέση με την επωνυμία που θα είχε η επιχείρηση, καθώς η Media Markt φέρεται να ζητούσε τη διατήρηση του σήματός της για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς μάλιστα επεδίωκε να κρατήσει και μειοψηφικό ποσοστό. Από τότε, πάντως, καμία πλευρά δεν είχε αποκλείσει επί της ουσίας το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαβουλεύσεων.

Ο μητρικός όμιλος MediaMarkt Saturn σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά για τη MediaMarkt. H MediaMarkt σίγουρα θα παραμείνει στη χώρα. Δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης από την ελληνική αγορά». Δήλωση που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκχώρησης μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων της σε άλλη εταιρεία. Πριν από μερικούς μήνες, άλλωστε, ο γερμανικός όμιλος προχώρησε στην πώληση της Media Markt στη Ρωσία στην τοπική αλυσίδα M.Video, αποκτώντας ταυτόχρονα συμμετοχή 15% στο μετοχικό κεφάλαιο αυτής.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, εξάλλου, ο γερμανικός όμιλος έκανε ευρείες αλλαγές στη διοικητική του δομή, αλλαγές που συμπεριλαμβάνουν και τη θυγατρική του στην Ελλάδα. Πλέον δεν υπάρχει ξεχωριστή διοικητική ομάδα για τη Media Markt Ελλάδας και επικεφαλής της έχει τεθεί ο Γενάλ Γιοκγιλντιρίμ, ο οποίος έχει αρμοδιότητα επίσης για τις εταιρείες του γερμανικού ομίλου στην Τουρκία και στη Σουηδία.

H Media Markt, η οποία εισήλθε στην ελληνική αγορά το 2005, δραστηριοποιούνταν έως το 2011 και με το σήμα Saturn, προχώρησε όμως στη διακοπή λειτουργίας των σημείων πώλησης υπό αυτό το σήμα. Σήμερα διαθέτει 12 καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, καθώς και ηλεκτρονικό κατάστημα. Στην εταιρεία απασχολούνται περί τα 860 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή