Τραπεζικό άλμα ώθησε σε νέα άνοδο το Χ.Α.

Τραπεζικό άλμα ώθησε σε νέα άνοδο το Χ.Α.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα –τέταρτη στη σειρά– επικράτηση των αγοραστών έδωσε σημαντική ανάσα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο σιγά σιγά βλέπει τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται από το κρίσιμο «ψυχολογικό» επίπεδο των 600 μονάδων, με τις τράπεζες να μπαίνουν και αυτές στον χορό της ανόδου. Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα συνεχίζει να προβληματίζει δείχνοντας πως οι επενδυτές παραμένουν ακόμη στο περιθώριο παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ιδιαίτερα στο πολιτικό μέτωπο, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν πως οποιαδήποτε σημάδια σημαντικής προόδου στη διαχείριση των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αποτελέσουν τον βραχυπρόθεσμο καταλύτη που αναζητεί η αγορά για να «ξεκολλήσει» από την αβεβαιότητα και να διαλύσει τις ανησυχίες που κράτησαν τον κλάδο «όμηρο» στα χέρια των πωλητών στο μεγαλύτερο μέρος του 2018, ενώ «κλειδί» θεωρείται και μια νέα έξοδος της χώρας στις αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,89% στις 626,13 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,76% στις 1.649,73 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +1,99% και στις 1.001,42 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε μίνι ράλι 3,73% στις 445,45 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,74 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Πειραιώς ήταν αυτή που ξεχώρισε από τις τράπεζες με κέρδη 5,07% και ακολούθησαν η Alpha Bank στο +4,16%, η Εθνική στο 3,17% και η Eurobank στο 3,1%. Από τα blue chips, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Grivalia, Βιοχάλκο και ΔΕΗ με κέρδη άνω του 2%, ενώ από τα mid caps η Ιντραλοτ σημείωσε ράλι της τάξης του 5,26% και η Αβαξ έκλεισε στο +4,17%.

Κομβικό σημείο για μια σοβαρή προσπάθεια ανοδικού απεγκλωβισμού του Γενικού Δείκτη αποτελούν οι 650 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση τις 630 μονάδες, τονίζει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit Securities. Ωστόσο, όπως προσθέτει, η διατήρηση των χαμηλών τζίρων δείχνει ξεκάθαρα ότι απαιτούνται θετικοί καταλύτες για να «δουλέψει» η αγορά.

Μια επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές κεφαλαίου θα μπορούσε να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην παρούσα φάση. Αλλωστε, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα «παράθυρα ευκαιρίας» θα προσφέρει ο διεθνής παράγων εντός του 2019 και σίγουρα δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί η μάχη με τον χρόνο, τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή