«Συναγερμός» σε όλες τις ενεργειακές μονάδες

«Συναγερμός» σε όλες τις ενεργειακές μονάδες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο φουλ δουλεύει από χθες το διαθέσιμο παραγωγικό δυναμικό της χώρας για να καλύψει τις ανάγκες της αυξημένης ζήτησης σε ηλεκτρισμό λόγω του ψύχους.

Στην κάλυψη της ζήτησης συνέβαλε χθες και ο σταθμός του Αμυνταίου, που από τον Νοέμβριο του 2018 λειτουργεί παράνομα, καθώς έληξε η επιτρεπόμενη από την Κομισιόν προθεσμία συμμετοχής της στο σύστημα λόγω μη συμμόρφωσης με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., ενώ χρειάστηκε και η συνδρομή των υδροηλεκτρικών μονάδων τις βραδινές ώρες, αφού η παραγωγή των ΑΠΕ άρχισε να μειώνεται.

Οι αρμόδιες αρχές δεν ανησυχούν για τις αντοχές του συστήματος, και αυτό γιατί έχει διασφαλισθεί πλήρως η επάρκεια σε φυσικό αέριο.

Η Ρεβυθούσα είναι πλήρης σε αέριο, καθώς μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του σταθμού έφθασαν επιπλέον δύο φορτία, ένα της αμερικανικής Cheniere για λογαριασμό της ΔΕΠΑ και ένα του ομίλου Μυτιληναίου. Ομαλά και σε πλήρη δυναμικότητα λειτουργούν από χθες και οι ροές από τα άλλα δύο σημεία εισόδου της χώρας, στο Σιδηρόκαστρο (ρωσικό αέριο) και στους Κήπους (Botas).

Ωστόσο δεν έλειψαν χθες τα προβλήματα ηλεκτροδότησης κυρίως σε περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής και της Βόρειας Εύβοιας, ενώ μικρότερης έκτασης και χρονικής διάρκειας προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν χθες από τις 9.30 το πρωί περιοχές στην Ανατολική Αττική, όταν επτά γραμμές μέσης τάσης βρέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω της κακοκαιρίας επηρεάζοντας τμήματα των Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου, Καλάμου, Αγ. Αποστόλων, Βαρνάβα και Καπανδριτίου.

Μέχρι το μεσημέρι είχαν αποκατασταθεί οι τρεις από τις επτά γραμμές, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να δίνουν μάχη με τις καιρικές συνθήκες για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάστηκαν από βλάβη σε γραμμές μέσης τάσης και στην Κεντρική Εύβοια, με αποτέλεσμα πολλά ορεινά χωριά να παραμείνουν χωρίς ρεύμα μέχρι αργά το βράδυ χθες.

Για σήμερα η αιχμή της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια προβλέπεται να περιοριστεί στα 8.800 MW από τα 9.000 MW χθες, ενώ χαμηλότερα και συγκεκριμένα κοντά στα 84,85 ευρώ η μεγαβατώρα αναμένεται να κινηθεί η οριακή τιμή συστήματος από τα 92 ευρώ η μεγαβατώρα χθες. Οι υψηλές τιμές ενέργειας στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων πάντως χθες, που κυμάνθηκαν μέχρι και τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα (Ουγγαρία), έδωσαν την ευκαιρία στους traders να ενισχύσουν τα κέρδη τους εξάγοντας ενέργεια που αγόρασαν στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ κοντά στα 45-50 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι εξαγωγές χθες ήταν περιορισμένες, ενώ οι μεγαλύτερες ποσότητες (8.079 MW) κατευθύνθηκαν προς τα Σκόπια. Ακολούθησαν η Βουλγαρία (4.497 MW), η Αλβανία (4.350 MW) και η Ιταλία (4.177 ΜW).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή