Συμφωνία ΛΑΡΚΟ – ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση της μεταλλευτικής

Συμφωνία ΛΑΡΚΟ – ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση της μεταλλευτικής

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίρεται η αβεβαιότητα σχετικά με την ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ των διοικήσεων της μεταλλευτικής βιομηχανίας και της ΔΕΗ. Επειτα από τρεισήμισι ώρες διαπραγματεύσεων και αφού η ΛΑΡΚΟ υποχρεώθηκε να αποδεχθεί τους όρους που έθεσε η ΔΕΗ, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία η οποία αναμένεται να πάρει τη μορφή σύμβασης για να εγκριθεί στη συνέχεια από τις γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών. Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας, βάσει πληροφοριών η ΛΑΡΚΟ αποδέχθηκε να περιορίσει την παραγωγή της σε ποσοστό περίπου 20%, ώστε να μειωθεί αντιστοίχως το μηνιαίο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τα 5,5 εκατ. ευρώ σήμερα στα 4,1 εκατ. ευρώ, ποσό που η βιομηχανία μπορεί να αποπληρώσει. Δεσμεύτηκε μάλιστα για την εκχώρηση του ποσού των 4,1 εκατ. ευρώ από εισροές πελατών της στη ΔΕΗ, καθώς επίσης και για την παροχή εγγυήσεων σε περίπτωση αύξησης του κόστους ενέργειας κατά το αναλογούν ποσό. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στη ΛΑΡΚΟ να αυξήσει την παραγωγή της υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέχει εγγυήσεις στη ΔΕΗ για την έγκαιρη αποπληρωμή του ρεύματος που θα καταναλώνει σε μηνιαία βάση.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της δέχτηκε να συνεχίσει να παρέχει στη ΛΑΡΚΟ το προνομιακό τιμολόγιο της υφιστάμενης σύμβασης, βασική συνιστώσα του οποίου είναι η ποσότητα κατανάλωσης παρότι αυτή θα είναι μειωμένη. Οι δύο πλευρές κατέληξαν χθες και σε μια κατ’ αρχήν διευθέτηση αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους της βιομηχανίας προς τη ΔΕΗ που ανέρχεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αίρει την αβεβαιότητα σχετικά με την ηλεκτροδότηση της εταιρείας, αφού η ΔΕΗ είχε θέσει τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή στη μεταλλευτική βιομηχανία να δεσμευθεί για τη συνέχισή της με συγκεκριμένους όρους διαφορετικά θα προχωρήσει στη διαδικασία καταγγελίας της μεταξύ τους σύμβασης και άρσης της εκπροσώπησής της από πελάτη της.

Η άρση του αδιεξόδου διασφαλίζει την ομαλή ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ όχι όμως και τη βιώσιμη λειτουργία της, ζήτημα που συνδέεται άμεσα και με τη μακροπρόθεσμη δυνατότητά της να ανταποκριθεί στη νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ αλλά και η κυβέρνηση θα κληθούν πολύ σύντομα να καταπιαστούν με το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας της ιστορικής βιομηχανίας, καθώς στις 24 Ιανουαρίου αναμένεται μία ακόμη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ζήτημα της μη ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή