Τον μετασχηματισμό της σε διεθνή trader επιδιώκει η ΔΕΠΑ

Τον μετασχηματισμό της σε διεθνή trader επιδιώκει η ΔΕΠΑ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλευση, την 1η Ιανουαρίου, στη Ρεβυθούσα του πρώτου φορτίου αμερικανικού LNG από την Cheniere για λογαριασμό της ΔΕΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με αμερικανικό αέριο. Οπως εξάλλου τόνισε προχθές στο Bloomberg ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, «η σταθερή τροφοδοσία της Ελλάδας και με φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ είναι πλέον θέμα χρόνου». Πράγματι, οι συζητήσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Cheniere για μια μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας LNG έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες και αμέσως μετά τις γιορτές έχουν εντατικοποιηθεί. Οι δύο πλευρές συζητούν για ποσότητα 0,7 έως 1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως τουλάχιστον για 15ετή περίοδο, στη βάση του μοντέλου συμβάσεων που εφαρμόζει η αμερικανική εταιρεία διεθνώς με τους πελάτες της. Η τιμή, βάσει αυτού του μοντέλου, καθορίζεται από την τιμή Hub συν ένα προκαθορισμένο επιπλέον ποσό της τάξης των 3-4 δολαρίων. Ως εκ τούτου, η τιμή προμήθειας δεν είναι το δυσκολότερο θέμα στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΔΕΠΑ και Cheniere. Αυτό που η διοίκηση της ΔΕΠΑ πρωτίστως επιδιώκει να διασφαλίσει, προκειμένου να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης, είναι ο περιορισμός του ρίσκου που αναλαμβάνει, κλείνοντας ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για ποσότητες αερίου που δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να διαθέσει στην εγχώρια αγορά, δεδομένου ότι σε αυτήν πλέον δραστηριοποιούνται και νέοι παίκτες και γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική.

Γι’ αυτό και συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας με την Cheniere με την επέκτασή της στη διεθνή εμπορία φυσικού αερίου (international trading). Οπως είναι μάλιστα σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η διοίκηση της ΔΕΠΑ κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση και σχεδιάζει τον εταιρικό μετασχηματισμό της, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνει και τη δραστηριότητα του international trading. Παράλληλα, βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασίες σε νέες αγορές, στις οποίες θα μπορεί να κατευθύνει τα φορτία LNG που δεν θα μπορεί να απορροφήσει η ελληνική. Συζητήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή με την Κύπρο, ενώ άνοιγμα έχει κάνει η διοίκηση της ΔΕΠΑ και στην Τουρκία, ως γειτονικές αγορές με αυξημένες ανάγκες σε φυσικό αέριο. Παράλληλα έχει ανοίξει έναν κύκλο συζητήσεων και με διεθνείς traders φυσικού αερίου, όπως η Vitol, ενώ βρίσκεται σε επαφές και με διεθνείς τράπεζες εξειδικευμένες στο hedging (αντιστάθμιση κινδύνου) φυσικού αερίου, όπως η Goldman Sachs. Οι συνεργασίες με διεθνείς τράπεζες για τη διαχείριση του ρίσκου και οι συμφωνίες με αγορές άλλων χωρών και διεθνούς traders τίθενται αυτή τη στιγμή από τη ΔΕΠΑ ως προαπαιτούμενα για την υπογραφή μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας με την Cheniere και όπως εκτιμούν κύκλοι της εταιρείας θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες για να ολοκληρωθούν. Για τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, πάντως, η μετεξέλιξη της εταιρείας σε international trader είναι αναγκαία για την ενίσχυση της θέσης της στον ανταγωνισμό, γι’ αυτό και προωθείται ανεξάρτητα από το σχέδιο ιδιωτικοποίησής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή