Πτώση στο Χ.Α. μετά πέντε συνεδριάσεις

Πτώση στο Χ.Α. μετά πέντε συνεδριάσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και με συνολικά κέρδη κοντά στο 5,5% για τον Γενικό Δείκτη και 10,7% για τις τραπεζικές μετοχές, ήρθε χθες η αναμενόμενη διόρθωση στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με πολλούς επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση των σημαντικών αυτών κερδών. Το κλίμα «επικείμενων πολιτικών εξελίξεων» καθώς και η πτωτική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών οδήγησαν, χθες, σε νευρικότητα την αγορά και τους αγοραστές σε στάση αναμονής, δίνοντας ύστερα από πολλές ημέρες τα ηνία στους πωλητές, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια σημαντική ενίσχυση του τζίρου. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τα ξένα χαρτοφυλάκια θα έβλεπαν θετικά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, έτσι ώστε να μη «χαθεί» πολύς χρόνος για την οικονομία, όπως τείνει να γίνεται στις προεκλογικές περιόδους. Παράλληλα, θέλουν επίσης να δουν σημαντικά βήματα προόδου στο μέτωπο των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, το οποίο και είναι ένα από τα «καυτά» θέματα του νέου έτους για την Ελλάδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 633,20 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,18%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,80%, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,21% στις 458,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,53 εκατ. ήταν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Σε ένα περιβάλλον μεγάλης (οικονομικής και γεωπολιτικής) αναταραχής και παρά την πρόσφατη τεχνική αντίδραση, ο προβληματισμός παραμένει για τη συνέχεια της πορείας του Χ.Α, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η πολιτική πόλωση και η σκανδαλολογία, αλλά και οι καραμπόλες που μπορεί να δημιουργήσει η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά θέματα, δημιουργούν ανησυχία στους επενδυτές. Οπως προσθέτει, οι τράπεζες μετά την αντίδρασή τους περιόρισαν τις πρόσφατες απώλειες των αποτιμήσεών τους, αλλά ακόμα υπάρχουν επενδυτές που πιστεύουν ότι νέες ανακεφαλαιοποιήσεις είναι αναπόφευκτες, αν δεν υπάρξει άμεση και ραγδαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Το 10ετές ελληνικό ομόλογο, συνεχίζει να παραμένει για αρκετούς μήνες πέριξ του 4,30%, καθιστώντας απαγορευτική μια 10ετή έκδοση, οδηγώντας την κυβέρνηση σε μία μικρή (2,5-3,5 δισ.) 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή