Plan B με ρευστοποίηση ενεργητικού της Folli Follie συζητούν οι ομολογιούχοι

Plan B με ρευστοποίηση ενεργητικού της Folli Follie συζητούν οι ομολογιούχοι

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως de facto νεκρό τείνει να αντιμετωπίζεται πλέον, από τη μεγαλύτερη μερίδα των πιστωτών της Folli Follie, το συζητούμενο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας κατόπιν της πλήρους απαξίωσης του ομίλου που έχουν επιφέρει οι πολύμηνες καθυστερήσεις. Καθυστερήσεις που οι ομολογιούχοι χρεώνουν ευθέως στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι οποίες έχουν προκαλέσει –ή πρόκειται– αποχωρήσεις σημαντικών εμπορικών σημάτων όπως η Nike από το χαρτοφυλάκιό της. Επιπλέον, έχουν αυξήσει σημαντικά τις ανάγκες νέας χρηματοδότησης που απαιτείται για να επιβιώσει η εταιρεία και τις οποίες πλέον ελάχιστοι, αν όχι κανείς, εκ των πιστωτών είναι διατεθειμένοι να καλύψουν. Αν και οι συζητήσεις με τους νομικούς και άλλους συμβούλους της εταιρείας συνεχίζονται και δεν θα πρέπει να αποκλείεται ενδεχόμενη συμφωνία για υποβολή σχεδίου εξυγίανσης προς επικύρωση, στην πραγματικότητα ήδη οι πιστωτές εξετάζουν τις εναλλακτικές τους. Το Plan B των ομολογιούχων, που φέρεται να συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερη στήριξη, είναι η κατάσχεση και συντεταγμένη ρευστοποίηση της εταιρείας και όλων της των περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών.

Οπως εξηγεί στην «Κ» επενδυτής με άμεση συμμετοχή στις εξελίξεις, «χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο, σε παλινωδίες και θέματα άνευ ουσίας με αποτέλεσμα να έχει χαθεί κάθε ουσιαστική προοπτική ανάκτησης αξιόλογου μέρους των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στην εταιρεία». Η λογική της στήριξης των ομολογιούχων, των μόνων βασικών πιστωτών που έχουν απομείνει, με απαιτήσεις της τάξης των 500 εκατομμυρίων έναντι της Folli Follie βασιζόταν στην εκτίμηση πως θα μπορούσαν να ανακτηθούν περισσότερα κεφάλαια από τη μετατροπή των απαιτήσεων σε μετοχικό κεφάλαιο και την παροχή μιας κάποιας περαιτέρω χρηματοδότησης από ό,τι μέσω της ρευστοποίησης της εταιρείας. Ομως η πάροδος του χρόνου αύξησε σημαντικά τις ανάγκες κεφαλαίων και περιόρισε καίρια τις δυνατότητες αποκατάστασης της εμπορικής λειτουργίας του ομίλου. «Η πράξη πλέον “δείχνει” πως συμφέρει καλύτερα μια ρευστοποίηση της εταιρείας και του ενεργητικού της. Υπενθυμίζεται πως οι πιστώτριες τράπεζες, ελληνικές όλες, έχουν ικανοποιηθεί για τις απαιτήσεις τους με την κατάσχεση των μετοχών που είχε στα Αττικά Πολυκαταστήματα η Folli Follie, πακέτο των οποίων μάλιστα πουλήθηκε ήδη σε πλειστηριασμό.

Κύκλοι σε επαφή με τις εξελίξεις γύρω από τη Folli Follie επισημαίνουν πάντως στην «Κ» πως στη ραγδαία μεταστροφή του κλίματος μεταξύ των ομολογιούχων το τελευταίο διάστημα κατά της προσπάθειας εξυγίανσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι πράξεις της οικογενείας Κουτσολιούτσου. Οπως σημειώνουν, μετά την πολύμηνη άρνηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου να αποσυρθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, όταν τελικά το έπραξε επέλεξε να παραμείνει ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, από το οποίο μάλιστα φέρεται να εξασφάλισε τη δημοσίευση ιδιαίτερα ευνοϊκής γι’ αυτόν ανακοίνωσης «παρά τις προφανείς ευθύνες που τον βαραίνουν». Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως «πολλοί εξέλαβαν ως επιεικώς προκλητική τη δημοσίευση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών από μεγαλειώδεις εορταστικές εκδηλώσεις στην κατοικία τους». «Οταν μεταξύ μετόχων και ομολογιούχων έχουν χαθεί κοντά στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ οι εικόνες ανεμελιάς και χλιδής που δημοσιεύτηκαν προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα ακόμα και του πλέον καλόπιστου», προσθέτουν με νόημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή