Κόντρα Γερμανών επιχειρηματιών με Βερολίνο για φόρους στην Ελλάδα

Κόντρα Γερμανών επιχειρηματιών με Βερολίνο για φόρους στην Ελλάδα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4.12.2016 οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, κ. Κοτζιάς και Στάινμαγερ, συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη δράσεων για την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας. Οι δράσεις δεν αφορούσαν μόνο πολιτικά ζητήματα, όπως η συνεργασία των δύο χωρών στη Βαλκανική ή την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και μια σειρά μέτρων ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών στην οικονομία. Σε αυτά περιλαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας, την επαγγελματική εκπαίδευση, την ενίσχυση των εξαγωγών, τη μεταρρύθμιση της διοίκησης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πολύ μικρά βήματα έχουν γίνει, δύο χρόνια αργότερα, σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς. Αλλά υπάρχει και ένα θέμα στο οποίο γερμανική διοίκηση και Γερμανοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις: στο θέμα της υπερφορολόγησης.

Θεωρητικά οι δύο χώρες συμφωνούν ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αποτελεί βήμα για την ενίσχυση των κινήτρων για δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εννέα μήνες μετά την υπογραφή του ελληνογερμανικού οδικού χάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Φρίντριχ Γιούσεν είχε πει στην «Κ» ότι «το τελευταίο που χρειάζεται ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι αύξηση των φόρων και των εισφορών». Ταυτόχρονα ένας εκ των ηγετών του οικονομικού συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ο Μίχαελ Φουξ, έβρισκε ότι η φορολογία στην Ελλάδα «δεν είναι υψηλή». Την άποψη αυτή συνολικά της γερμανικής κυβέρνησης φαίνεται να συμμερίζεται μέχρι πρότινος και η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, όχι όμως το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε επανειλημμένες συνεδριάσεις της διοίκησης του οποίου έχει τεθεί το ζήτημα της απότομης αύξησης φόρων και εισφορών για ασφαλιστικές κρατήσεις. Ο πρόεδρός του Μ. Μαΐλλης έχει επανειλημμένως αναγνωρίσει τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα, θεωρεί ωστόσο τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την απότομη αύξηση εισφορών και φόρων ως τα βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη.

Ο κ. Μ. Μαΐλλης μαζί με τους εκπροσώπους των ομίλων Μυτιληναίου, Aegean, Eurobank, OTE και Neptune θα συναντηθούν σήμερα με την κ. Μέρκελ. Στην άποψη αυτή το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο δεν είναι μόνο του. Ο αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης των γερμανικών επιμελητηρίων, Φόλκερ Τράιερ, είχε δηλώσει λίγους μήνες μετά τη σύνταξη του «οδικού χάρτη» στην «Κ»: «Αυτό όμως –οι υψηλές κρατήσεις– εκτροχιάζει όλο και μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στη “μαύρη οικονομία” και άρα είναι αντίθετο με τα συμφέροντα εκείνων που συνέστησαν αυτές τις αλλαγές. Το συζητήσαμε στο προεδρείο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες χρηματοδότησης των κοινωνικών συστημάτων και την ανάγκη να δημιουργηθεί χώρος για παροχή κινήτρων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ισως το ένα ή το άλλο μέτρο σε αυτόν τον τομέα να βλάπτει την επίτευξη των στόχων για έσοδα». Ο κ. Τράιερ επαναλαμβάνει ότι «για τις επιχειρήσεις η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη. Και έτσι φτάνουμε στο σημείο πολλοί, απλά, να μην τακτοποιούν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, καθώς πολλοί δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν. Κάπως έτσι, λοιπόν, πηγαίνουν στη “μαύρη οικονομία” και έτσι αυξάνεται το βάρος για εκείνους που πληρώνουν. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους που δεν μπορούν να πάνε στη “μαύρη οικονομία” και ελπίζω να μη θέλουν να πάνε εκεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή