«Γύρισε» στο τέλος της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο

«Γύρισε» στο τέλος της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελικές δημοπρασίες έκρυβαν μία θετική έκπληξη για το ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού ο Γενικός Δείκτης ενώ κινούνταν μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, στο τελευταίο 10λεπτο πέρασε στα θετικά με τη βοήθεια της ανάκαμψης που σημειώθηκε σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, εκτός των τραπεζών, οι οποίες βρέθηκαν υπό πίεση λόγω των αρνητικών εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν από Deutsche Bank και Keefe, Bruyette & Woods. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα εγχώρια πολιτικά θέματα φαίνεται να επιβάλλουν στάση αναμονής από τους ξένους θεσμικούς. Την ερχόμενη εβδομάδα, πάντως, αναμένουμε την ανακοίνωση της S&P (Παρασκευή), η οποία και ανοίγει τον «χορό» των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν και τα παράγωγα επί δεικτών για τον μήνα. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους οίκους, η Fitch ανακοινώνει την αξιολόγησή της στις 8 Φεβρουαρίου, η Moody’s την 1η Μαρτίου και αργότερα τον Μάιο η DBRS.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσεις τις ελπίδες για αναβάθμιση στη Moody’s, η οποία μετά τη διπλή αναβάθμιση τον Φεβρουάριο του 2018 δεν έχει προχωρήσει σε καμιά άλλη κίνηση, ενώ παράλληλα έχει μείνει αρκετά πίσω σε ό,τι αφορά τον «βαθμό» που δίνει στην Ελλάδα, σε σχέση με τους άλλους οίκους. Σημειώνεται πως η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την κατηγορία «επενδυτικού βαθμού», τέσσερις η S&P, ενώ η Moody\u00B4s έξι.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 635,70 μονάδες, ενώ σήμερα βρέθηκε έως και το -1,03%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,18%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,74% και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,40% στις 452,51 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 43,15 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,25%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 6,14%

Οπως σημειώνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, την εβδομάδα που πέρασε η αγορά κινήθηκε υπό το πρίσμα της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναμφίβολα, σε μια κατεξοχήν προεκλογική χρονιά η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί το κεντρικό γεγονός στο οποίο εστιάζεται σχεδόν μονομερώς η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας, τη στιγμή που δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να φέρουν πιο κοντά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή