Η «βουτιά» των τραπεζών έριξε το Χ.Α.

Η «βουτιά» των τραπεζών έριξε το Χ.Α.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει, η πρώτη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας των ραγδαίων εγχώριων πολιτικών εξελίξεων είδε το ελληνικό Χρηματιστήριο να δέχεται πιέσεις από την επιστροφή των πωλητών αλλά και της αβεβαιότητας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως όσο πιο μακρά είναι η προεκλογική περίοδος τόσο… χειρότερα για την αγορά. Το «σφυροκόπημα» των τραπεζικών μετοχών ήταν αυτό που κυριάρχησε, ενώ αν και προς το τέλος της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες περιορίστηκε η πτώση στο Χ.Α., αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη συμβολή των Coca Cola (+1,06%), Jumbo (+1,32%), ΟΤΕ (+0,93%) και ΕΛΠΕ (+0,13%), καθώς κατά τα άλλα όλα τα blue chips έκλεισαν στο «κόκκινο». Στα θετικά πάντως ήταν ο πολύ περιορισμένος τζίρος, ο οποίος δεν μαρτυρά κάποια «σοβαρή» επίθεση των πωλητών.

Το βλέμμα της αγοράς είναι πλέον προφανώς στραμμένο στην ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης την Τετάρτη το βράδυ. Παράλληλα, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν τα συμβόλαια των παραγώγων του τρέχοντος μήνα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,92% στις 629,88 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -1,90%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,49%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -1,13% και ο τραπεζικός σημείωσε «βουτιά» 4,17% στις 433,66 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 25,09 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής υποχώρησαν κατά 5,26%, στο -3,86% έκλεισε η Alpha Bank και στο -3,70% η Eurobank.

«Δεν ξέρουμε αν οι εκλογές έρχονται πιο κοντά μετά τις εξελίξεις, παρ’ όλα αυτά μόνο νέα δεδομένα μπορούν να επηρεάσουν την αγορά», αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. «Πλέον, είμαστε αντιμέτωποι με το πολύ σημαντικό επίπεδο των 644-650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, που κατοχύρωση σε κλείσιμο θα δώσει αγοραστικό σήμα. Πάντως, μεσοπρόθεσμα παραμένουμε πτωτικοί, παρ’ όλα αυτά το σενάριό μας για μια ανοδική κίνηση σε τιμές και σε χρόνο είναι σε εξέλιξη, με την αγορά να διψάει για νέα που θα μπορέσουν να δώσουν “καύσιμα” στην κίνηση», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή