Στις 21 Ιανουαρίου η κατάθεση προσφορών για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Στις 21 Ιανουαρίου η κατάθεση προσφορών για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η κατάθεση προσφορών για την επιλογή επενδυτή στο σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Παράλληλα αναμένεται εντός του Ιανουαρίου και η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού από τον ειδικό διαχειριστή της ΕΝΑΕ για το στρατιωτικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Στην Ελευσίνα τη διαδικασία διενεργεί η KPMG που λειτουργεί για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών. Το μοντέλο εξυγίανσης που προωθείται, από τη βασική πιστώτρια τράπεζα Alpha Bank και δευτερευόντως από το ελληνικό Δημόσιο, βασίζεται στις προβλέψεις του πτωχευτικού δικαίου (άρθρο 106 β και δ), δηλαδή στη συμφωνία μεταξύ του σημερινού μετόχου των πιστωτών και του επενδυτή. Ουσιαστικά, δύο φέρονται να είναι οι δυνητικά ενδιαφερόμενοι επενδυτές και συγκεκριμένα σχήμα που υποστηρίζεται από αμερικανικό fund και λειτουργεί στην Ελλάδα διά του δικηγορικού γραφείου Μπρέγιαννου, η ONEX Shipyards συμφερόντων Πάνου Ξενοκώστα –που εξαγόρασε επίσης μέσω του πτωχευτικού και τα ναυπηγεία στο Νεώριο Σύρου, αλλά πιθανολογείται τελικά πως δεν θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά– και η ιταλική Cantieri Group. Να σημειωθεί πως έχει ζητηθεί από μερίδα των επενδυτών παράταση για την ημερομηνία υποβολής προσφορών για την Ελευσίνα έως τα τέλη Ιανουαρίου. αλλά επί του παρόντος δεν έχει ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημα.

Το σύνολο των υποχρεώσεων των Ναυπηγείων Ελευσίνας στα τέλη του 2016, οπότε και ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός, ανερχόταν στα 255 εκατ. Επί των παγίων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας υφίστανται εμπράγματα βάρη 128 εκατ. για την εξασφάλιση της καταβολής του τιμήματος εξαγοράς του ενεργητικού, το υπόλοιπο του οποίου την 31η Δεκεμβρίου του 2016 ήταν 46,549 εκατ., πλέον τόκων υπερημερίας 17,81 εκατ. και τραπεζικών δανείων και εγγυήσεων, το υπόλοιπο των οποίων είναι 23,926 εκατ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας σε προμηθευτές, φορολογική αρχή, ασφαλιστικούς οργανισμούς και αμοιβές προσωπικού ανέρχονταν στα 77 εκατ. Τα δεδομένα αυτά δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά κατά τις επόμενες χρήσεις, αναφέρουν στην «Κ» πηγές με γνώση των μεγεθών αυτών.

Στον Σκαραμαγκά, όπου το Δημόσιο μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς έχει τοποθετήσει ειδικό διαχειριστή, επισπεύδονται οι εξελίξεις. Ηδη έχουν πουληθεί δύο πλωτές δεξαμενές και δύο ρυμουλκά του εμπορικού/πολιτικού τμήματος των ναυπηγείων, τα οποία βγήκαν σε διαγωνισμό κατά το τρίτο τρίμηνο, και την προηγούμενη εβδομάδα ο διαχειριστής προχώρησε στην προκήρυξη 14 διαγωνισμών για την εκποίηση αντίστοιχων επιμέρους ακινήτων του εμπορικού/πολιτικού τμήματος. Οι δεσμευτικές προσφορές για αυτά θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου. Η ΕΝΑΕ έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τον Μάρτιο του 2018 προκειμένου να ανακτηθούν οφειλές προς πιστωτές και Δημόσιο (που περιλαμβάνουν την ανάκτηση παράνομων, σύμφωνα με την Ε.Ε., κρατικών επιδοτήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ), ενώ μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου λήγει η σχετική προθεσμία του ειδικού διαχειριστή και παράταση μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον εάν υπάρχει εκκρεμότητα στο έργο του. Για τον λόγο αυτό επισπεύδεται η προκήρυξη του διαγωνισμού και για το στρατιωτικό τμήμα. Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί και ακόμα μία προσφυγή του πρώην βασικού μετόχου τους, της Privinvest, σε διαιτητικό δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή