Επιχειρήσεις σπεύδουν να προλάβουν την κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό

Επιχειρήσεις σπεύδουν να προλάβουν την κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις σε μισθούς ανακοίνωσαν μέσα σε 24 ώρες δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η Lidl Hellas και η «Γαλαξίας», κινήσεις θετικές μεν, αλλά που θεωρείται ότι γίνονται κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους. Κι αυτό διότι τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, καταργώντας ταυτόχρονα τον λεγόμενο υποκατώτατο, αυτόν που καταβάλλεται στους εργαζομένους ηλικίας έως 25 ετών.

Η αρχή

Την αρχή έκανε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας», η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε την Κυριακή, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την αύξηση των μισθών κατά 20% για τους εργαζομένους που προσλήφθηκαν από το 2012 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή αφορά το 10% του συνόλου του προσωπικού της αλυσίδας, το οποίο αριθμεί περί τα 4.500 άτομα, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στην «Κ» ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν έγιναν μειώσεις μισθών. Σημειώνεται ότι το 2012 καταργήθηκαν οι κλαδικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός ορίστηκε στα 586 ευρώ (μεικτές αποδοχές) και ο υποκατώτατος στα 510 ευρώ.

Χθες, ήταν η σειρά της Lidl Hellas να προαναγγείλει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η θυγατρική στην Ελλάδα της γνωστής γερμανικής εκπτωτικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ αναφέρει από την 1η Μαρτίου 2019 θα ισχύει στην εταιρεία μια νέα μισθολογική δομή, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των απολαβών και κατά συνέπεια την αυξημένη επένδυση σε μισθούς κατά 5,3%. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η νέα μισθολογική πολιτική έχει ως στόχο «την περαιτέρω ενίσχυση των βασικών αρχών της όπως είναι η αξιοκρατία, η εμπιστοσύνη και η δικαιοσύνη, αλλά και η ισότητα ευκαιριών για όλους».

Οι αυξήσεις θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, αλλά δεν θα είναι ίδιες για όλους. Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με εκπρόσωπο της Lidl Hellas δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το εύρος των αυξήσεων, ενώ επισημάνθηκε ότι η εταιρεία δεν είχε προβεί σε μειώσεις μισθών τα προηγούμενα έτη. Η αύξηση 5,3% αφορά το επιπλέον κόστος, τα επιπλέον χρήματα που θα δώσει η Lidl Hellas στο πλαίσιο της νέας αυτής μισθολογικής πολιτικής. Η επιλογή της έναρξης εφαρμογής των νέων μισθών από την 1η Μαρτίου γίνεται διότι τότε ξεκινά το νέο οικονομικό έτος για την αλυσίδα. Εάν, ωστόσο, ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου ο νέος κατώτατος μισθός, τότε ενδεχομένως θα πρέπει η εταιρεία να αναπροσαρμόσει νωρίτερα μέρος των αμοιβών.

Η Lidl Hellas στην ίδια ανακοίνωση προανήγγειλε νέες προσλήψεις προκειμένου έως το τέλος του 2019 να απασχολεί συνολικά 6.000 εργαζομένους (σήμερα ξεπερνούν τις 5.500), καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Από την έναρξη της κρίσης, πάντως, οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ βίωσαν ίσως πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους εργαζομένους στο λιανικό εμπόριο, δραστικές και δραματικές αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησής τους.

Οι πτωχεύσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές πολλών αλυσίδων οδήγησαν αρκετούς στην ανεργία, σε επιδείνωση της θέσης τους σε μια εταιρεία, ενώ ευτυχώς σε κάποιες περιπτώσεις είδαν να βελτιώνονται οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας τους.

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων συνολικά στον κλάδο του λιανικού εμπορίου υποχώρησε το 2017 σε σύγκριση με το 2010 κατά 20,2%.

Ευέλικτες μορφές εργασίας

Επιπλέον, ο κλάδος των σούπερ μάρκετ είναι ένας από αυτούς όπου συναντώνται τα υψηλότερα ποσοστά ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ειδικά για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, υπάρχουν αλυσίδες όπου οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης υπερβαίνουν το 40%. Συνολικά στο λιανεμπόριο, τα στοιχεία της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση από 5,45% επί του συνόλου των απασχολουμένων στον κλάδο το 2010 έφτασε το 2018 στο 11,34%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή