Διατηρείται το μονοπώλιο ΟΠΑΠ στα «φρουτάκια» που παίζονται μέσω Ιντερνετ

Διατηρείται το μονοπώλιο ΟΠΑΠ στα «φρουτάκια» που παίζονται μέσω Ιντερνετ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Το σχέδιο κανονισμού για τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια παρουσίασε χθες η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και καθορίζει τους κανόνες διεξαγωγής τους μέσω Διαδικτύου. Το σχέδιο αναφέρει ρητώς ότι απαγορεύεται η διεξαγωγή τυχερών παιγνίων στο Διαδίκτυο μέσω γεννήτριας τυχαίων αριθμών. Πρόκειται για παίγνια στα οποία εντάσσονται τα γνωστά παιγνιομηχανήματα, γνωστά ως VLTs, και τα οποία στο παρελθόν ήταν γνωστά ως «φρουτάκια».

Ειδικότερα ο νέος κανονισμός της ΕΕΕΠ, σε αντίθεση με το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Συγκεκριμένα, η παρ. 11.2 του σχεδίου κανονισμού ορίζει ότι στους κατόχους αδειών τύπου Α (άδειες στοιχηματισμού) «δεν επιτρέπεται η προσφορά προς στοιχηματισμό γεγονότων (…) των οποίων το αποτέλεσμα διεξαγωγής προκύπτει με τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών (Random Number Generator)». Επίσης στην παρ. 12.1 σχετικά με τους κατόχους αδειών τύπου Β (λοιπών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων) ορίζεται ότι «τα παίγνια που επιτρέπεται να παίζονται είναι παίγνια καζίνο που διεξάγονται σε πραγματικό χρόνο (real time), χωρίς τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών (Random Number Generator)». Τέλος, η παρ. 11.4 αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται η διοργάνωση και διεξαγωγή τυχερών παιγνίων που παραβιάζει δικαιώματα αποκλειστικότητας που έχουν ήδη παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο». Αυτό σημαίνει ότι το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα επίγεια παίγνια (ΚΙΝΟ, Τζόκερ, ιππόδρομος κ.λπ.) υφίσταται και στο Διαδίκτυο. Ο κανονισμός ορίζει ακόμη ότι ο πάροχος διαδικτυακών παιγνίων πρέπει να διατηρεί τους Η/Υ (servers) διεξαγωγής των παιγνίων στην ελληνική επικράτεια, ενώ μπορεί να διαθέτει υποστηρικτική υποδομή (disaster facility) σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Ακόμη επιβάλλει στον κάτοχο της άδειας τυχερών παιγνίων Διαδικτύου να διατηρεί τον λογαριασμό της όπως επίσης και τον λογαριασμό παικτών σε ίδρυμα πληρωμών που έχει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα.

Ο κανονισμός επιβάλλει τον μοναδιαίο ηλεκτρονικό λογαριασμό ανά πάροχο. Απαγορεύεται δηλαδή ένα φυσικό πρόσωπο να διατηρεί περισσότερους από έναν λογαριασμούς σε έναν πάροχο. Τέλος, ο κανονισμός επιβάλλει τη δυνατότητα «αυτοαποκλεισμού» του παίκτη ή αποκλεισμού του κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Ο αποκλεισμός μπορεί να είναι επί μερικές ώρες, ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Ο αποκλεισμός περισσότερο από ένα χρόνο επιβάλλει τον οριστικό αποκλεισμό του παίκτη από τα τυχερά παίγνια Διαδικτύου. Το μητρώο αποκλεισμένων παικτών θα είναι κοινό σε όλους τους παρόχους. Η παρουσίαση του κανονισμού διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου αποτελεί σημαντικό βήμα για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς, σύμφωνα με τη βούληση της κυβέρνησης. Ωστόσο, εκτιμάται πως απαιτείται σημαντικός χρόνος πριν αυτό γίνει πραγματικότητα. Ο κανονισμός, ο οποίος επηρεάζει επιχειρηματικές οντότητες της ενωμένης Ευρώπης, θα πρέπει να τεθεί προς διαβούλευση στο σύστημα TRIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ελάχιστος χρόνος διαβούλευσης είναι τρεις μήνες. Ως συνέπεια θεωρείται απίθανο η ισχύς του νέου πλαισίου διεξαγωγής τυχερών παιγνίων να ισχύσει πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι. Ομως η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο πλαίσιο πριν από τον Οκτώβριο του 2020, οπότε λήγει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στα παίγνια αθλητικού στοιχηματισμού.

O νέος κανονισμός αναρτήθηκε χθες στον δικτυακό τόπο opengov.gr και η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου.