Υπό πίεση οι μετοχές των τραπεζών

Υπό πίεση οι μετοχές των τραπεζών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη μεταβλητότητα και αρκετές αλλαγές προσήμου σημειώθηκαν στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη νευρικότητα γύρω από τις τραπεζικές μετοχές να είναι ισχυρή. Αν και ο Γενικός Δείκτης κατέβαλε ενδοσυνεδριακά προσπάθεια για αντίδραση με τη βοήθεια των τραπεζών, οι οποίες έρχονταν από ισχυρές απώλειες κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, και αν και οι αγοραστές προσπάθησαν να στηρίξουν την αγορά, τελικά το θετικό έδαφος για τον τραπεζικό δείκτη δεν κράτησε πολύ, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει ακόμη πιο κοντά στο ιστορικό χαμηλό των 401,29 μονάδων.

Η «ζημία» για τον Γενικό Δείκτη ήταν μηδενική χάρη στο «αντίβαρο» που προσέφεραν επιλεγμένα blue chips, ωστόσο το συνεχιζόμενο σφυροκόπημα στις τράπεζες προκαλεί έντονους προβληματισμούς, με τις μνήμες του καταστροφικού 2018 να είναι ακόμη νωπές, όπου οι μετοχές τους σημείωσαν απώλειες έως και 80%. Είναι χαρακτηριστικό πως στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει 14%, με τη μετοχή της Alpha Bank μετά και το χθεσινό -4,19% να σημειώνει σωρευτικές απώλειες 16,7%, την Πειραιώς μετά το χθεσινό -2,22% να συγκεντρώνει απώλειες της τάξης του 15% και να τελεί υπό διαπραγμάτευση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η Εθνική είναι στο -16,6% και η Eurobank στο -7,7% (αμετάβλητες χθες).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σταθεροποιητικά στις 622,76 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ του -0,77% και του +0,69%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,09%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,52% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,09% στις 403,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43 εκατ. ευρώ.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων είναι επιτακτική. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος χθες τόνισε πως η εκκρεμότητα αυτή τρομάζει τις αγορές.

Σύμφωνα με τον Νίκο Καυκά, επικεφαλής επενδύσεων της Merit Securities, η ευαισθησία των ελληνικών τραπεζών στην αβεβαιότητα που προκαλεί η μακρά προεκλογική περίοδος είναι δεδομένη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης προσέγγισε εκ νέου τα ιστορικά χαμηλά των 400 μονάδων. «Εκτιμούμε ότι σταδιακά θα βελτιωθεί η ορατότητα, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ και τα ζητήματα των τραπεζών θα προχωρήσουν κανονικά, αποσυνδεδεμένα από το πολιτικό παιχνίδι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή