Σε αύξηση παραγωγής και αποθεμάτων στοχεύει για το 2019 η Energean

Σε αύξηση παραγωγής και αποθεμάτων στοχεύει για το 2019 η Energean

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και των αποθεμάτων της θέτει ως στόχους για το 2019 η Energean, σύμφωνα με την επενδυτική και επιχειρησιακή ενημέρωση που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με μέση ημερήσια παραγωγή στις 4.053 βαρέλια από τα κοιτάσματα του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου, ενώ ο προγραμματισμός για το 2019 προβλέπει την εκτέλεση συνολικά έξι γεωτρήσεων στο Ισραήλ και στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ και το πρόγραμμα ανάπτυξης των κοιτασμάτων Karish και Tanin, προχωρεί με βάση τον προγραμματισμό για την προμήθεια της ισραηλινής αγοράς με φυσικό αέριο από το πρώτο τρίμηνο του 2021. Επόμενη σημαντική εξέλιξη θα είναι η μετακίνηση του γεωτρύπανου Stena Drillship στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο για την έναρξη της γεώτρησης Karish North τον Μάρτιο.

Επιπλέον, μέσα στο έτος, η Energean θα πραγματοποιήσει τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης στο Karish, όπου μαζί με το κοίτασμα Tanin έχουν διαπιστωθεί συνολικά 67 δισ. κυβικά μέτρα (2,4 τρισ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου και 32,8 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων.

Στην Ελλάδα, η Energean πέτυχε αύξηση παραγωγής κατά 45% σε ετήσια βάση, στις 4.053 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αύξηση εσόδων κατά 56%, στα 90,3 εκατ. δολάρια, καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής κατά 29%, στα 17,6 δολάρια ανά βαρέλι. Το δ΄ τρίμηνο της χρονιάς ήταν το έκτο συνεχόμενο με αύξηση παραγωγής, η οποία έφτασε τις 4.573 βαρέλια ημερησίως.

Η πρώτη οριζόντια γεώτρηση στο κοίτασμα Εψιλον θα τεθεί σε παραγωγή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ η εταιρεία προγραμματίζει τουλάχιστον δύο ακόμη γεωτρήσεις εντός του έτους, με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force. Η πρώτη εκτίμηση για την παραγωγή της φετινής χρονιάς είναι ότι θα κινηθεί μεταξύ 5.000 και 6.000 βαρελιών ημερησίως, ενώ η εταιρεία διατηρεί τον στόχο των 10.000 βαρελιών ημερησίως για το 2021.

Επίσης η Energean κατέθεσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατακόλου και αναμένει τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων για να κρίνει εάν θα προχωρήσει στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Στο ερευνητικό πεδίο, η Energean μετέχει με 40% στις χερσαίες παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου Operator είναι η ισπανική Repsol. Το 2018 προχώρησε η σεισμική έρευνα στην περιοχή των Ιωαννίνων και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, χρονιά κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσει και η σεισμική έρευνα στην Αιτωλοακαρνανία. Στο Μαυροβούνιο, η εταιρεία προετοιμάζεται για την έναρξη σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα που διαθέτει σε έκταση 338 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Εnergean εξετάζει τέλος, νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στη Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή