Στην ελληνική αγορά εισέρχεται ο ιταλικός όμιλος Cerved

Στην ελληνική αγορά εισέρχεται ο ιταλικός όμιλος Cerved

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών αξιολόγησης και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο ιταλικός όμιλος Cerved, εισέρχεται στην ελληνική αγορά μετά την απόκτηση ειδικής άδειας διαχειριστή κόκκινων δανείων από την ΤτΕ, αλλά και την εξαγορά της θυγατρικής του ομίλου της Eurobank, της Eurobank Property Services (EPS).

H συμφωνία μεταξύ Eurobank και Cerved για τη μεταβίβαση στον ιταλικό όμιλο της Eurobank Property Services αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών και είναι αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων, που παρατάθηκαν λόγω και της απόφασης για τη συγχώνευση Eurobank – Grivalia, η οποία επηρέασε και τη συμφωνία με τον ιταλικό όμιλο για την πώληση της EPS.

Η απόκτηση άδειας διαχείρισης σε θυγατρική εταιρεία που ο όμιλος Cerved ίδρυσε στην Ελλάδα (η απόφαση δημοσιεύθηκε χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος), με παράλληλες διαδικασίες, αποτυπώνει το ευρύτερο ενδιαφέρον που εμφανίζει όχι μόνο η αγορά της διαχείρισης κόκκινων δανείων, αλλά ειδικότερα αυτών που έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα και θα αποτελέσουν το «φιλέτο» για τους διαχειριστές κόκκινων δανείων το προσεχές διάστημα.

Η Eurobank Property Services είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με δραστηριότητα στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Πραγματοποιεί πάνω από 50.000 εκτιμήσεις ακινήτων τον χρόνο, ενώ διαχειρίζεται το σύνολο των ακινήτων που έχει στην κατοχή της η τράπεζα, ο αριθμός των οποίων φθάνει τις 4.400.

Αν και με τη συμφωνία πώλησης η Eurobank Property Services αποσχίζεται από τον όμιλο της Eurobank, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη συγχώνευση του ομίλου της Eurobank με τη Grivalia, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει τη μεταβίβαση των ακινήτων στη νέα Eurobank, ενώ υπό την ένταξή της στον ιταλικό όμιλο, αναμένεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά και στη διαχείριση των ακινήτων, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης των δύο χαρτοφυλακίων δανείων (2 και 7 δισ. ευρώ) που προγραμματίζει η Eurobank. Η παράλληλη δραστηριοποίηση του ιταλικού ομίλου στον τομέα της διαχείρισης κόκκινων δανείων αποτυπώνει τον διευρυμένο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στην ελληνική αγορά του real estate.

Διευκρινίζεται ότι η συμφωνία Eurobank – Cerved για τη μεταβίβαση της Eurobank Property Services δεν περιλαμβάνει τη διαχείριση των ακινήτων που σήμερα διαθέτει η Grivalia. Πρόκειται για 116 ακίνητα, τα οποία θα μεταφερθούν στη νέα Eurobank, αλλά τη διαχείρισή τους θα αναλάβει μια νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί με την επωνυμία Grivalia ManCo.

Ο όμιλος Cerved είναι ο μεγαλύτερος πάροχος πληροφοριών στην Ιταλία και ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην Ευρώπη, ενώ, μέσω της θυγατρικής της Cerved Credit Management, είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους ανεξάρτητους φορείς που προσφέρουν λύσεις για την αξιολόγηση και τη διαχείριση πιστωτικών ανοιγμάτων. Η Cerved κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της C rated Rating Agency, ιταλικού οργανισμού αξιολόγησης που ειδικεύεται στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, και είναι εγγεγραμμένος ως ευρωπαϊκός οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή