Ανοδικά το Χ.Α., νέες πιέσεις στις τράπεζες

Ανοδικά το Χ.Α., νέες πιέσεις στις τράπεζες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τη νέα ισχυρή πίεση που ασκήθηκε στις τραπεζικές μετοχές, κατάφερε να κλείσει θετικά, χάρη στα κέρδη επιλεγμένων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το ράλι σε ΔΕΗ (+6,42%), Ελλάκτωρ (+5,90%) και Fourlis (+4,99%), καθώς και τα ισχυρά κέρδη σε Μυτιληναίο και ΕΛΠΕ έσωσαν την αγορά από την περαιτέρω διολίσθηση του Γενικού Δείκτη, τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό, κάτι που έκαναν και οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (-5,79%, στο 0,6180 ευρώ), καθώς και οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (-3,16%, στο 0,9200 ευρώ). Υστερα και από νέο sell-off, οι απώλειες που μετράει ο κλάδος αγγίζουν το 21%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησή του διαμορφώνεται πλέον στα 3,59 δισ. ευρώ, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες για τη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31%, στις 619,27 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,04%, στις 1.652,28 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +1,41% και στις 1025,10 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 2,76%, στις 372,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,53 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί για τις ελληνικές τράπεζες και που οδηγεί σε συνεχείς ρευστοποιήσεις των μετοχών τους είναι και η στάση των short funds, τα οποία από τα μέσα του μήνα έχουν επιστρέψει δριμύτερα στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Oceanwood προχώρησε στις 17 Ιανουαρίου σε νέα αύξηση των short θέσεών του στην Eurobank και στο 0,65% από 0,51% που τις είχε αυξήσει μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, ενώ και το Lansdowne προχώρησε σε αύξηση των αρνητικών θέσεών του στην Eurobank, στις 16 Ιανουαρίου, στο 1,62% από 1,52% που τις είχε αυξήσει την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Παράλληλα, το Lansdowne αύξησε εκ νέου τις short θέσεις του και στη μετοχή της Alpha Bank στις 16 Ιανουαρίου, στο 0,83%, ενώ μία ημέρα νωρίτερα τα είχε αυξήσει στο 0,75%.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit Securities, στην παρούσα φάση ένας θετικός καταλύτης για το Χ.Α. θα είναι η «επιτυχημένη» προσπάθεια εύρεσης κεφαλαίων από τις αγορές. Πέραν του 10ετούς ομολόγου, το εύρος διακύμανσης της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται μεταξύ 3,8% και 2,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή