Απλήρωτοι από το 2017 περιμένουν την πτώχευση της ΒΙΚΗ οι εργαζόμενοί της

Απλήρωτοι από το 2017 περιμένουν την πτώχευση της ΒΙΚΗ οι εργαζόμενοί της

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση «ομηρίας» παραμένουν οι περίπου 180 εργαζόμενοι της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ (Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου), καθώς η εταιρεία τούς οφείλει δεδουλευμένα ήδη από το 2017, ενώ την ίδια ώρα δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο ταμείο ανεργίας ούτε να δηλώσουν συμμετοχή σε διαγωνισμούς, καθώς στην πλειονότητά τους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον περασμένο Μάιο. Μόνη ελπίδα να λάβουν κάποια χρήματα –φυσικά, όχι το σύνολο των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων, που υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ– είναι η έκδοση της δικαστικής απόφασης για την πτώχευση της εταιρείας, η οποία αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου έως αρχές Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΒΙΚΗ πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2018 στο Πρωτοδικείο Αρτας. Βεβαίως, ακόμη και όταν εκδοθεί η απόφαση, θα ακολουθήσει μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς πρέπει να ορισθεί ο σύνδικος πτώχευσης και να ακολουθήσει στη συνέχεια η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Της κατάθεσης αίτησης πτώχευσης της ΒΙΚΗ από την πλευρά των εργαζομένων είχε προηγηθεί ανάλογη αίτηση από τους ιδιοκτήτες της αλλαντοβιομηχανίας. Η πρώτη αίτηση είχε κατατεθεί στις 18 Μαΐου 2018, αλλά ύστερα από αλλεπάλληλες αλλαγές δικογράφων αυτή ορίστηκε να εκδικασθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2018. Οι ιδιοκτήτες της ΒΙΚΗ, ωστόσο, απέσυραν την αίτηση τρεις ημέρες πριν, στις 25 Σεπτεμβρίου. Την 1η Οκτωβρίου κατατέθηκε νέα αίτηση, αυτή τη φορά από την πλευρά των εργαζομένων της επιχείρησης, με τη συναίνεση των εργοδοτών τους.

Το εργοστάσιο παραγωγής αλλαντικών δεν βρίσκεται σε λειτουργία από τον Μάιο του 2018. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην «Κ» εκπρόσωπος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της ΒΙΚΗ, προηγήθηκε ένα τρίμηνο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι δέχτηκαν να εργαστούν εκ περιτροπής και σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, προκειμένου να μπει η εταιρεία σε πλάνο εξυγίανσης, όπως είχε ζητηθεί από τη διοίκηση. Τα οφειλόμενα δεδουλευμένα για έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων ξεκινούν από τον Απρίλιο του 2017. Επίσης, οι εργαζόμενοι δεν πληρώθηκαν για την εκ περιτροπής εργασία που προσέφεραν τον Μάιο του 2018. Επίσης, ο μισθός του Απριλίου 2018 (πάλι εκ περιτροπής εργασία) δεν κατεβλήθη σε 14 εργαζομένους. Στους εργαζομένους της ΒΙΚΗ δεν κατεβλήθη βεβαίως ούτε επίδομα αδείας, ούτε δώρο Χριστουγέννων, το οποίο με βάση τις ημέρες απασχόλησής τους το 2018 αντιστοιχούσε σε περίπου 70 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Διαφορετική πάντως πορεία ακολουθούν οι άλλες εταιρείες της οικογένειας Παπαγιάννη, στην οποία ανήκει η ΒΙΚΗ. Η βιομηχανία ζωοτροφών LAKY λειτουργεί κανονικά, παρά το γεγονός ότι το 2017 είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από πυρκαγιά. Στην οικογένεια Παπαγιάννη ανήκει και η εταιρεία Thesauri, με αντικείμενο την παραγωγή χαβιαριού από τη μονάδα εκτροφής οξύρρυγχου στην Αρτα, η οποία επίσης συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT