Η υπερφορολόγηση, απειλή για τις επιχειρήσεις, εκτιμά το 54% των Ελλήνων CEO

Η υπερφορολόγηση, απειλή για τις επιχειρήσεις, εκτιμά το 54% των Ελλήνων CEO

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση αποτελεί για περισσότερους από τους μισούς (54%) Ελληνες διευθύνοντες συμβούλους (CEO) τη σοβαρότερη απειλή για την επιχείρησή τους. Παρότι το ποσοστό αυτό παρουσιάζει σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 2017 (81%), συνεχίζει ωστόσο να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Στον αντίποδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, μεγάλες απειλές για τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων αποτελούν τόσο η άνοδος του λαϊκισμού όσο και οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις, οι οποίες έχουν κατά καιρούς προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

Τα ευρήματα αυτά εκθέτει, μεταξύ άλλων, η 22η παγκόσμια ετήσια έκθεση CEO της PwC (22nd Annual Global CEO Survey), στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.300 διευθύνοντες σύμβουλοι και η οποία δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Νταβός.

Σε γενικές γραμμές, μέσα από την έρευνα προκύπτει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικότερα, σχεδόν το 30% των CEO εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό σχεδόν εξαπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο 5% που καταγράφηκε το 2018.

Επίσης, ενδείξεις βελτίωσης διαβλέπει το 42% των διευθυνόντων συμβούλων σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 είχε διαμορφωθεί στο 57%.

Ωστόσο, παρά την επιφυλακτικότητα που καταγράφεται παγκοσμίως, η έρευνα σημειώνει ότι οι Ελληνες CEO εμφανίζονται λίγο πιο αισιόδοξοι σε σύγκριση με τους υπόλοιπους για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, με το 44% εξ αυτών να εκτιμά πως αυτή θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, το 33% ότι θα παραμείνει σε ίδια επίπεδα και το 23% ότι αυτή θα επιβραδυνθεί.

Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι το ποσοστό όσων θεωρούν ότι θα βελτιωθεί η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει μειωθεί δραματικά, καθώς πέρυσι το ποσοστό αυτό είχε διαμορφωθεί στο 78%.

Σημαντικό κομμάτι της έρευνας αφορά τις μεταβολές που θα επέλθουν στη δομή των οικονομιών λόγω της έλευσης νέων τεχνολογιών. Ετσι, στην Ελλάδα, το 54% των ερωτηθέντων CEO υποστηρίζει ότι η επανεκπαίδευση των εργαζομένων αποτελεί σημαντική λύση για την κάλυψη του κενού που δημιουργεί η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας, ενώ το 21% θεωρεί ότι απαραίτητη είναι η διαρκής εκπαίδευσή τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση αυτή ομαλότερα.

Ωστόσο, παρότι οι περισσότεροι Ελληνες CEO (75%) αναγνωρίζουν τις σοβαρές αλλαγές που θα επιφέρει ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης στον τρόπο διεξαγωγής της δραστηριότητάς τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, πάνω από τους μισούς (54%) υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν αυτήν τη στιγμή κάποιο σχέδιο υιοθέτησης τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 31% σκοπεύει να εκπονήσει σχετικό πλάνο μέσα στην επόμενη τριετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή