Αγοράζει κι άλλο χρόνο η κυβέρνηση για τα λιγνιτικά

Αγοράζει κι άλλο χρόνο η κυβέρνηση για τα λιγνιτικά

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία ακόμη παράταση προσπαθεί η κυβέρνηση να κρατήσει ζωντανό τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, καθώς τα μηνύματα που έφταναν μέχρι χθες το βράδυ από τους επενδυτές προδιέγραφαν ένα ναυάγιο με δραματικές επιπλοκές για τη ΔΕΗ.

Η DGcomp αργά χθες το βράδυ ενέκρινε το αίτημα του υπουργείου Ενέργειας για παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών που εξέπνεε σήμερα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι δεν θα είναι άλλη μία παράταση πολιτικής διαχείρισης του θέματος, αλλά θα αξιοποιηθεί για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στον διαγωνισμό. Παράλληλα με την αναμονή της απόφασης της DGcomp, το υπουργείο Ενέργειας ανέμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή την κατάθεση έστω και μιας προσφοράς ακόμη και εάν αυτή περιελάμβανε όρους ασύμβατους με το σχέδιο της συμφωνίας μετόχων (spa) που ενέκρινε η ΔΕΗ, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για την πολιτική διαχείριση της αποτυχίας του εγχειρήματος και να αποτρέψει προσωρινά τουλάχιστον τις τραγικές επιπτώσεις για τη ΔΕΗ. H εικόνα αυτή είχε διαμορφωθεί λίγες ώρες πριν από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών (στις 12 το μεσημέρι σήμερα) και μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών. Οι επενδυτές ενημερώθηκαν για τη νέα παράταση αμέσως μετά την έγκριση του αιτήματος από την Κομισιόν και το ερώτημα που διατύπωναν από την πλευρά τους ήταν «τι πραγματικά είναι αυτό που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει μέσα σε 14 ημέρες και δεν το έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα».

Οι επενδυτές είχαν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους στην κυβέρνηση, η οποία εξάντλησε τα περιθώρια της πειθούς για την προσέλευσή τους στην τελική φάση του διαγωνισμού σήμερα, επιδιώκοντας ακόμη και προσφορές με όρους που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τη ΔΕΗ μόνο και μόνο για να εμφανίσει στους θεσμούς και στην DGcomp, που παρακολουθεί την όλη διαδικασία, προϋποθέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των όρων πώλησης των μονάδων και ουσιαστικά να κερδίσει χρόνο για την καλύτερη πολιτική διαχείριση της αποτυχίας των επιλογών της.

Η στάση των επενδυτών πριν από την παράταση ήταν κατηγορηματικά αρνητική με εξαίρεση το σχήμα της τσεχικής Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που εξέταζε και την πιθανότητα κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς με όρο την καθιέρωση μηχανισμού επιμερισμού ζημιών/ κερδών, κάτι που δεν περιλαμβάνει το spa της ΔΕΗ. Το επενδυτικό σχήμα της κινεζικής CHN Energy-Κοπελούζου ήταν κατηγορηματικά αρνητικό, θέση που είχε γνωστοποιήσει στο υπουργείο Ενέργειας και στους συμβούλους της ΔΕΗ. «Τα δεδομένα του διαγωνισμού δεν καθιστούν τις μονάδες βιώσιμες και για εμάς δεν έχει κανένα νόημα να υποβάλουμε μία προσφορά με τίμημα που η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να κάνει αποδεκτό», τονίζει στην «Κ» στέλεχος της ελληνοκινεζικής κοινοπραξίας. «Δεν βλέπουμε να έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις αρχικές μας εκτιμήσεις», αναφέρει στη «Κ» η πλευρά της «Μυτιληναίος» που ήταν και η πλέον επιφυλακτική εκ των τριών επενδυτών από την αρχή του εγχειρήματος. Οι επενδυτές αναμένεται να επανεκτιμήσουν τη στάση τους με βάση τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες. Στο θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ, στελέχη του υπουργείου Ενέργειας δήλωναν κατηγορηματικά χθες ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις μέχρι τις εκλογές», ενώ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της έκπτωσης συνέπειας 15% της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ και δεν πρόκειται να εμπλακεί το υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή