Περιορισμένη άνοδος 0,18% στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος 0,18% στο Χρηματιστήριο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το επιφυλακτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, ύστερα από αρκετές εναλλαγές προσήμων σε ένα περιορισμένο ωστόσο εύρος διακύμανσης, το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει με άνοδο, έστω και αν η άνοδος δεν συνοδεύτηκε με αυξημένο τζίρο. Είναι εμφανές, πάντως, ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να αποφεύγουν την αύξηση της έκθεσής τους στις ελληνικές μετοχές. Η μεταβλητότητα ήταν έντονη τόσο στις τραπεζικές μετοχές όσο και στα μη τραπεζικά blue chips, κι ενώ οι πιέσεις σε Alpha Bank και Πειραιώς οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη σε νέες απώλειες, οι «αντιστάσεις» από δεικτοβαρείς τίτλους όπως ΔΕΗ, Coca-Cola και Jumbo ώθησαν την υψηλή κεφαλαιοποίηση σε θετικό έδαφος κοντά στη λήξη της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 631,32 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,38%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,54%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 387,02 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα μισά της προηγούμενης συνεδρίασης και στα 29,69 εκατ. ευρώ.

Αν και το Χ.Α. απέφυγε το κλείσιμο στα αρνητικά, η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου συνεχίζει να προβληματίζει. Παράλληλα, το κλίμα επιβαρύνεται και από την έντονη πλέον κινητικότητα των short funds τα οποία συνεχίζουν ακάθεκτα να αυξάνουν τις αρνητικές θέσεις τους στις μετοχές των συστημικών τραπεζών και ειδικά στη μετοχή της Eurobank.

Συγκεκριμένα, το Oceanwood προχώρησε την Τρίτη σε νέα αύξηση των short θέσεών του στη Eurobank και στο 0,96% φέρνοντας έτσι την τράπεζα στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά το μέγεθος των αρνητικών θέσεων, οι οποίες διαμορφώνονται στο 2,77% συνολικά, και ακολουθεί η Πειραιώς στο 2,74%.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit Securities, υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν υψηλότερα το ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς, αλλά και εξελίξεις με θετικό πρόσημο, όπως μια νέα έκδοση χρέους από τις αγορές.

Βέβαια, ένας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα δώσει ανοδική ορμή στην αγορά και αυτός είναι η σταδιακή αναβάθμιση της ποιότητας των τραπεζικών ισολογισμών και των μακροοικονομικών στοιχείων που θα ανακοινώνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή