Στο στόχαστρο τα τιμολόγια ρεύματος στη ΛΑΡΚΟ

Στο στόχαστρο τα τιμολόγια ρεύματος στη ΛΑΡΚΟ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) μπήκε η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ στις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης έπειτα από καταγγελία τριών ενεργοβόρων βιομηχανιών περί καταχρηστικής συμπεριφοράς αλλά και προνομιακής μεταχείρισης της ΛΑΡΚΟ.

Η ΡΑΕ έχει καλέσει τη ΔΕΗ αρχικά να εκφράσει τις απόψεις της περί του θέματος και εν συνεχεία να καταθέσει πλήρη στοιχεία κοστολόγησης των βιομηχανιών υψηλής τάσης, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον τα τιμολόγια που προσφέρει στους μεγάλους πελάτες της είναι κοστοστρεφή και παράλληλα κατά πόσον πράγματι διαπιστώνονται πρακτικές προνομιακής μεταχείρισης κάποιων πελατών της και συγκεκριμένα της ΛΑΡΚΟ.

Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά η ΔΕΗ καλείται να τα καταθέσει μέχρι το τέλος του μηνός και σύμφωνα με πληροφορίες στην περίπτωση που δεν ανταποκριθεί η ΡΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο της εισαγγελικής συνδρομής για την πρόσβαση στα στοιχεία κόστους, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διερεύνηση ως εκ του νόμου οφείλει.

Η παρέμβαση της ΡΑΕ αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί ως προς τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ. Η ΔΕΗ έχει παρατείνει την προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη ΛΑΡΚΟ μέχρι τις 31 Μαρτίου έχοντας διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι εάν η ΛΑΡΚΟ δεν προσέλθει με εγγυήσεις για την αποπληρωμή των τρεχόντων μηνιαίων λογαριασμών ρεύματος, θα προχωρήσει τη διαδικασία καταγγελίας της μεταξύ τους σύμβασης και άρσης της εκπροσώπησής της από πελάτη της, που έχει «παγώσει» προσωρινά.

Στο πλαίσιο των μέχρι τώρασυζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών η ΔΕΗ συμφώνησε να συνεχίσει να παρέχει στη ΛΑΡΚΟ το προνομιακό τιμολόγιο της υφιστάμενης σύμβασης παρότι η παραγωγή της μειώθηκε σε ποσοστό 20%. Μετά την παρέμβαση της ΡΑΕ η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να τηρήσει αυτή τη δέσμευση, ενώ θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν παρέχει συνολικότερα προνομιακή τιμή στη ΛΑΡΚΟ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να παρέχει αντίστοιχη τιμολόγηση σε όλους τους καταναλωτές υψηλής τάσης, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το καταναλωτικό προφίλ του κάθε πελάτη της.

Την ίδια στιγμή που τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ η Επιχείρηση είναι έτοιμη να επιβάλει στην ενεργοβόρο βιομηχανία αυξήσεις της τάξης του 10% όταν ήδη τα βιομηχανικά τιμολόγια έχουν επιβαρυνθεί κατά 20% από την αναπροσαρμογή της ρήτρας CO2 (ρύπων), η οποία για τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών αποτελεί διακριτή χρέωση. Οι προθέσεις της ΔΕΗ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας, η οποία ενέπλεξε στην υπόθεση την κυβέρνηση αναμένοντας την παρέμβασή της, αφού το κόστος ρεύματος είναι ζωτικής σημασίας παράγοντας για την ανταγωνιστικότητά της στη διεθνή αγορά, η οποία θα κρίνει και τη βιωσιμότητά της. Στο πλαίσιο αυτό εδώ και δύο μήνες έχουν αναλάβει από κοινού πρωτοβουλία ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με βιομηχανικούς φορείς, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα σε μια συγκεκριμένη πρόταση προς τη βιομηχανία. Στο μεταξύ, η ΔΕΗ έχει αρχίσει να καλεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες Υψηλής Τάσης σε διαπραγματεύσεις και φέρεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στην αρχική της θέση για συμβάσεις διάρκειας ενός έτους και να αποδέχεται το αίτημα της βιομηχανίας για διετείς συμβάσεις. Η βιομηχανία αναμένεται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκεπτικισμό και καχυποψία δεδομένης της άκαμπτης μέχρι τώρα στάσης της ΔΕΗ αλλά και της εμμονής της για αυξήσεις 10% στις νέες συμβάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή