Περιορισμένη άνοδος στο Χ.Α. με χαμηλό τζίρο

Περιορισμένη άνοδος στο Χ.Α. με χαμηλό τζίρο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να κατάφερε (και πάλι) στο τέλος να «γυρίσει» στα θετικά και μπορεί να σημείωσε την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (με περιορισμένα κέρδη), ωστόσο η συναλλακτική δραστηριότητα που δεν λέει να ανεβάσει ταχύτητα, σε συνδυασμό με τη νέα «επιδρομή» των short funds στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, δείχνει ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για ριζική αλλαγή της εικόνας της αγοράς, η οποία παραμένει απογοητευτική.

Παρά τη μικρή αντίδραση του τραπεζικού κλάδου χθες, το γεγονός παραμένει πως οι μετοχές των συστημικών τραπεζών έχουν μπει από τα μέσα του μήνα σε ένα νέο κύκλο πιέσεων ο οποίος έχει αφαιρέσει έως και 25% από την ήδη έντονα «σφυροκοπημένη» κεφαλαιοποίησή τους, που πλέον διαμορφώνεται κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ, 60% χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο πριν. Η βουτιά έως και το -3,4%, που σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά χθες στις τράπεζες, αποδεικνύει απόλυτα το πόσο εύθραυστο παραμένει το κλίμα και πόσο ρηχή είναι η ελληνική αγορά.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 632,34 μονάδες, o δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 1.685,47 μονάδες, o δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,79% στις 1.028,32 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,54% στις 389,10 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,24 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, χωρίς κάποια αύξηση του τζίρου, η εικόνα του Χ.Α. δεν θα μπορέσει να αλλάξει.

Η στάση αναμονής που «παραδοσιακά» τείνουν να τηρούν οι επενδυτές ενόψει γενικών εκλογών, σε συνδυασμό με την απουσία κάποιου καταλύτη ο οποίος θα μπορούσε να διαλύσει την επιφυλακτικότητα γύρω από τις τράπεζες, σβήνει τα όποια σενάρια υπήρχαν στις αρχές της χρονιάς για πιθανό τέλος των πιέσεων. Ενας σημαντικός καταλύτης, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η εφαρμογή των σχεδίων για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, ωστόσο αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο και οι επιπτώσεις θα αργήσουν να φανούν στους ισολογισμούς των τραπεζών. Χρειάζεται επειγόντως η κυβερνητική προσοχή να δοθεί στον «μεγάλο ασθενή» (τραπεζικό κλάδο), γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τη γνώριμη εικόνα των τελευταίων μηνών, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή