Πράσινο φως στη σύμβαση για παράταση παραχώρησης του ΔΑΑ κατά 20 χρόνια

Πράσινο φως στη σύμβαση για παράταση παραχώρησης του ΔΑΑ κατά 20 χρόνια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωράει η κύρωση της σύμβασης για την παράταση της παραχώρησης του αερολιμένα των Σπάτων για 20 έτη. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στη συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τον εκπρόσωπο που θα ορίσει η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροποποιημένη σύμβαση για τον ΔΑΑ έχει υπογραφεί από την πλευρά του ΔΑΑ, του ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται η υπογραφή από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε η τροποποιημένη σύμβαση ανάπτυξης του αερολιμένα να εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή.

Η κατάθεσή της στη Bουλή αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα. Η διοίκηση του ΔΑΑ «καίγεται» να έρθει όσο το δυνατόν συντομότερα καθώς το τίμημα της σύμβασης αναπροσαρμόζεται ημερησίως κατά 330 χιλ. ευρώ, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2019. Με βάση τις εκτιμήσεις ο ΔΑΑ θα καταβάλει τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ περισσότερα από το συμφωνηθέν τίμημα, με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα κυρωθεί κάποια στιγμή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το τίμημα που έχει συμφωνηθεί ανέρχεται σε 1,115 δισ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%. Μέρος του ΦΠΑ είναι ανακτήσιμο από την επιχείρηση, αλλά σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας αρχικά θα καταβληθεί στο σύνολό του σε λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Εκ του συνολικού ύψους του ΦΠΑ, τα 3/4 εκτιμάται ότι είναι ανακτήσιμα από την εταιρεία.

Με βάση τους όρους της τροποποιημένης σύμβασης ο ΔΑΑ θα πρέπει να καταβάλει το τίμημα του 1,115 δισ. ευρώ εντός 10 εργάσιμων ημερών από την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή. Ο ΔΑΑ ωστόσο αναμένεται να ανταποκριθεί από την επομένη, καθώς θέλει να αποφύγει την αυτόματη αναπροσαρμογή του τιμήματος κατά 330 χιλ. ευρώ. Η επιχείρηση ήδη έχει διασφαλίσει το ποσό, τόσο από ίδια κεφάλαια (περίπου 500 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα), όσο και από δανεισμό από ελληνικές τράπεζες (Εθνική και Πειραιώς). Οι δύο τελευταίες έχουν συμφωνήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο στην εκχώρηση δανείου προς τον ΔΑΑ ύψους 665,6 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση της συμφωνίας. Το ύψος του δανεισμού είναι κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο της απαιτούμενης χρηματοδότησης, καθώς η διοίκηση του ΔΑΑ ήθελε να καλύψει το ενδεχόμενο της υπογραφής της νέας σύμβασης μέχρι 30 Απριλίου 2019. Οι τέσσερις μήνες καθυστέρηση θα σήμαιναν επιπρόσθετο κόστος περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα, με τον ένα μήνα καθυστέρηση, το επιπρόσθετο κόστος εκτιμάται σε 10-15 εκατ. ευρώ.

Η κύρωση της νέας σύμβασης του ΔΑΑ θα ανοίξει τον δρόμο για την πώληση του 30% των μετοχών της επιχείρησης, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ. Η συναλλαγή αυτή αναμένεται να φέρει άλλα 600-700 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τα συνολικά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από τον ΔΑΑ σε περισσότερο από 1,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή