Ανοδικό σερί αλλά με μικρά κέρδη στο Χ.Α.

Ανοδικό σερί αλλά με μικρά κέρδη στο Χ.Α.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανοδος με το σταγονόμετρο» είναι η φράση που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου την περασμένη εβδομάδα, ενώ με το σταγονόμετρο κινήθηκε και η συναλλακτική δραστηριότητα, μη αφήνοντας πολλές ελπίδες για αλλαγή της ψυχολογίας σύντομα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, που σημαίνει πως κατά τη διάρκεια όλης της προηγουμένης εβδομάδας έκλεινε στα θετικά, ωστόσο αυτό που κατάφερε ήταν να σημειώσει συνολικά κέρδη μόλις… 14 μονάδων. Ο δε τζίρος, αν και κάτι πήγε να κάνει στις αρχές της εβδομάδας, στη συνέχεια ωστόσο επέστρεψε στην… καθίζηση. Το θετικό πάντως είναι πως το Χ.Α. κατάφερνε έστω και στο τέλος να βάζει «στοπ» στις διαθέσεις των πωλητών και να μην τους αφήνει να κυριαρχήσουν διακόπτοντας το ανοδικό σερί.

Ετσι, την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 633,32 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,02%, ενώ στο +0,98% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,36% στις 387,69 μονάδες και ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,05 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξεως του 2,58%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,29%. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, απουσιάζουν σταθερά οι θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν ανεβάσουν το άνω εύρος τιμών μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη μακριά από τα επίπεδα συσσώρευσης και προς τις 680-700 μονάδες.

Οι επενδυτές εστιάζουν πλέον στην αναχρηματοδότηση της ελληνικής 5ετίας καθώς και την επίσπευση των 16 προαπαιτουμένων για την έγκριση της εκταμίευσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών στο Eurogroup της 6ης Μαρτίου, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Ο συνδυασμός αυτών των δύο γεγονότων δεν αρκεί για να λειτουργήσει υπέρ μιας μαζικότερης αλλαγής της ψυχολογίας καθώς η προεκλογική αναμονή υπερισχύει έναντι κάθε μεσοπρόθεσμης προσδοκίας. Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν οι εξαιρέσεις που έχουν διασώσει την κατά τα άλλα αναιμική εικόνα των συναλλαγών παρουσιάζοντας μια ικανοποιητική συμπεριφορά με συστηματική παρουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος. Το κέρδος από αυτή τη διαφοροποίηση είναι η αλλαγή της στάσης μέρους των επενδυτών που ακολουθούν σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση της αγοράς δίνοντας περισσότερο χρόνο στις επιλογές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή