Μάχη των αδελφών Δομαζάκη για τον έλεγχο της Creta Farm

Μάχη των αδελφών Δομαζάκη για τον έλεγχο της Creta Farm

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις θρίλερ με απρόβλεπτη κατάληξη λαμβάνει η ενδοοικογενειακή διένεξη των βασικών ιδιοκτητών της Creta Farm, των αδερφών Κωνσταντίνου και Μανώλη Δομαζάκη, με επόμενο ορόσημο για το τι μέλλει γενέσθαι τη 15η Φεβρουαρίου 2019. Τότε έχει ορισθεί να γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, κατόπιν αιτήματος του Μανώλη Δομαζάκη, και όλοι τώρα αναμένουν να δουν εάν κάποιος εκ των δύο θα έχει συγκεντρώσει την πλειονότητα των μετοχών και θα προσπαθήσει να ελέγξει το διοικητικό συμβούλιο. Η διένεξη αυτή έχει οδηγήσει σε αγορά πακέτων μετοχών σε καθημερινή βάση από τα μέσα Δεκεμβρίου με συνέπεια την εκτόξευση της μετοχής της Creta Farm στα ύψη και την αύξησή της κατά 145,2% σε σύγκριση με τότε. Χθες, η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στην τιμή του 1,15 ευρώ, σημειώνοντας υψηλό 52 εβδομάδων. Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι δύο άντρες επικοινωνούν μέσω αντιπροσώπων, κάτι βεβαίως που από την εταιρεία ανεπισήμως διαψεύδεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά και τραπεζικούς κύκλους όλα ξεκίνησαν όταν ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farm, φέρεται να ζήτησε διευκρινίσεις για κάποια οικονομικά στοιχεία από τον Μανώλη Δομαζάκη, πρόεδρο και επίσης διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου. Οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν αφορούσαν σύμφωνα με πληροφορίες τις διαγραφές απαιτήσεων ύψους 22 εκατ. ευρώ της μητρικής από τη θυγατρική της στις ΗΠΑ. Η εν λόγω πληροφορία εμφανίστηκε στην οικονομική έκθεση της εισηγμένης για το πρώτο εξάμηνο. Δεν θεωρείται, εξάλλου, συμπτωματική η αλλαγή του ορκωτού ελεγκτή και ο ορισμός της KPMG ύστερα από υπόδειξη των τραπεζών.

Από τον Οκτώβριο του 2018 ξεκινούν οι συνεχείς αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας. Στις 5 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η λύση της συνεργασίας με τον οικονομικό διευθυντή. Στις 28 Νοεμβρίου ανακοινώνεται η εκλογή του Κ. Λουρόπουλου ως νέου ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους με θητεία έως τις 22 Ιουνίου 2021 σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Αν. Μερίκα. Ο ίδιος εκλέγεται και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου. Στις 13 Δεκεμβρίου ανακοινώνεται ο ορισμός της Ελένης Χαλιώτη ως οικονομικής διευθύντριας και του Ν. Τσομάκου ως εσωτερικού ελεγκτή.

Την επομένη ανακοινώνεται ότι ο Κ. Λουρόπουλος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και αντικαθίσταται από τον Χρ. Τσάλλη. Στις 24 Ιανουαρίου 2019 και ενώ είναι σε εξέλιξη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δημοσιεύεται πρόσκληση για έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Creta Farm. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την ανάκληση των μελών του διοικητικού συμβουλίου παρά το γεγονός ότι η θητεία τους λήγει τον Ιούνιο του 2021, καθώς και των μελών της Επιτροπής Ελέγχου.

Η έκτακτη γενική συνέλευση έχει προγραμματισθεί για τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου θα «κλείσει» το ηλεκτρονικό αρχείο των άυλων τίτλων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ράλι της μετοχής της Creta Farm που εντάθηκε κατά τη διάρκεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ενδέχεται να συνεχισθεί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Τις εξελίξεις στην Creta Farm παρακολουθούν στενά και οι τράπεζες, καθώς, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει ισχυρή θέση στην αγορά με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, η οικονομική της κατάσταση είναι δυσχερής, λόγω του υψηλού δανεισμού της. Η εταιρεία έχει προβεί ήδη σε δύο αναδιαρθρώσεις του δανεισμού της, με πλέον πρόσφατη αυτή που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2018. Η εν λόγω συμφωνία αφορά την αναδιάρθρωση των χρηματοπιστωτικών συμβάσεων της εταιρείας ύψους περίπου 94,82 εκατ. ευρώ (ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 30 Ιουνίου 2018) με τις τράπεζες συμπεριλαμβανόμενων και των συμβάσεων leasing και factoring.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή