Σε υψηλά δύο μηνών έκλεισε το Χρηματιστήριο

Σε υψηλά δύο μηνών έκλεισε το Χρηματιστήριο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τραπεζική αντίδραση που ξεκίνησε κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, σε συνδυασμό με τη «συμβολή» αρκετών τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οδήγησε χθες το ελληνικό Χρηματιστήριο στο πρώτο κλείσιμο πάνω από τις 650 μονάδες από τις 6 Δεκεμβρίου, παρόλο που ο τζίρος επιμένει να κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Οι αναλυτές εξηγούν πως αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει ότι το Χ.Α. υπάρχει στο ραντάρ μόνο μιας μικρής ομάδας επενδυτών, με τους long επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 652,71 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,53%, o δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,41%, στις 408,37 μονάδες.

Η Πειραιώς για μία ακόμη συνεδρίαση ξεχώρισε σημειώνοντας άνοδο 15,08% καταγράφοντας άλμα της τάξης του 31,2% από την Παρασκευή, η Alpha Bank έκλεισε στο +5,62% και η Εθνική στο +3,11%, ενώ με απώλειες 1,33% έκλεισε η Eurobank. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η συνέχιση της διαδικασίας για την εκκαθάριση των NPLs από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια διαμορφώνει προϋποθέσεις για αντιστροφή του πολύμηνου σκηνικού υποτιμητικής κερδοσκοπίας στον κλάδο. Από την υπόλοιπη υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο (7,24%), Τέρνα Ενεργειακή (+4,03%) και ΔΕΗ (3,42%).

Ο Φεβρουάριος έχει ξεκινήσει με ανοδικές διαθέσεις, με τις τράπεζες να διαφοροποιούν τη συμπεριφορά τους κινούμενες με μειωμένη μεταβλητότητα σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα και την υπερπουλημένη Πειραιώς να οδηγεί την ανοδική κίνηση του τραπεζικού δείκτη, χωρίς ωστόσο να συνδυάζεται με ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης επιδίωξε την υπέρβαση των 650 μονάδων, ζώνη όπου οι δυσκολίες είναι ήδη αρκετές ενώ ακόμη περισσότερες θα υπάρξουν στην περιοχή των 660-665 μονάδων. Θα χρειαστούν επομένως νέοι καταλύτες και οριστικοποίηση των μεθοδεύσεων μείωσης των κόκκινων δάνειων προκειμένου να διατηρηθεί το κλίμα επανόδου της εμπιστοσύνης στο χρηματιστήριο, ενώ κρίσιμη είναι η έκθεση της Fitch για την ελληνική οικονομία, που αναμένεται την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή