Ενισχύεται ο έλεγχος των τραπεζών στη Forthnet

Ενισχύεται ο έλεγχος των τραπεζών στη Forthnet

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον έλεγχο των κινήσεων στη Forthnet αναλαμβάνουν οι πιστώτριες τράπεζες. Στόχος τους είναι η απόκτηση ικανού αριθμού μετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, έτσι ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων στη διοίκησή της. Προς την κατεύθυνση αυτή, χθες ανακοινώθηκε ότι στις 30 Ιανουαρίου 2019 ασκήθηκε από τις τράπεζες μερικώς το δικαίωμα μετατροπής ομολογιών (ΜΟΔ) σε μετοχές Forthnet. Με τον τρόπο αυτό, οι πιστώτριες τράπεζες αύξησαν τη συμμετοχή τους στο 36%, από 32,8% που ήλεγχαν έως πρότινος στην εταιρεία. Αντίστοιχα οι «λοιποί» μέτοχοι (Αραβες, Wind, Vodafone κ.λπ.) περιορίστηκαν στο 64% από 67,2% που ήταν πριν.

Η κίνηση αυτή διεύρυνε τη συμμετοχή των τραπεζών πάνω από την καταστατική μειοψηφία του 33,34%. Πηγές προσκείμενες στις τράπεζες ωστόσο ανέφεραν ότι η διεύρυνση αυτή της συμμετοχής δεν επιβάλλει την υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά των μειοψηφιών, καθώς δεν πρόκειται για έναν μέτοχο αλλά για τέσσερις. Κάποιοι όμως τονίζουν ότι, επειδή οι τράπεζες δρουν συντονισμένα στην υπόθεση αυτή, πρέπει να θεωρούνται ως ένας μέτοχος.

Οπως και να έχει η κατάσταση, οι τράπεζες, αποκτώντας περισσότερες μετοχές της Forthnet, αποκτούν τίτλους χαμηλότερης εξασφάλισης και αξίας. Η απόφαση αυτή μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το γεγονός ότι θέλουν να ελέγξουν το μετοχικό κεφάλαιο που ορίζει τη διοίκηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστώτριες τράπεζες είναι δυσαρεστημένες με τον τρόπο συνεργασίας της διοίκησης της Forthnet στην αναδιάρθρωση της επιχείρησης και ότι δεν αποκλείεται άμεσα να προχωρήσουν σε αντικατάστασή της. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σχεδόν ένα και πλέον έτος μετά τη διαδικασία αναζήτησης επενδυτή που θα διασώσει την εταιρεία, η διοίκηση της Forthnet δεν έχει δώσει το σύνολο των στοιχείων που την αφορούν. Οπως σημείωνε καλά ενημερωμένη πηγή, ο αποκαλούμενος οριστικός και αμετάκλητος οικονομικός και νομικός έλεγχος (confirmatοry due diligence) δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρά την πολύμηνη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Με τη συμμετοχή στο 36%, εκτιμάται ότι οι τράπεζες ξεπέρασαν τη συμμετοχή των Aράβων μετόχων, αθροιζόμενη με τη μικρή συμμετοχή του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ). Οι Αραβες μέτοχοι είναι ο δισεκατομμυριούχος Αμπντουλαζίζ αλ Γκουρέρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Μάλτας Go plc, που σήμερα ελέγχεται από τον κρατικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών της Τυνησίας (Tynisie Telecom).

Οι δύο προαναφερόμενοι μέτοχοι, πριν από τη μερική άσκηση του δικαιώματος των τραπεζών στο ΜΟΔ, συμμετείχαν με 30,4% στο μετοχικό κεφάλαιο της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης. Αν σε αυτό προστεθεί το ποσοστό του ITE, τότε πιθανώς οι τρεις αυτοί μέτοχοι να μπορούσαν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Το ΙΤΕ είναι ιδρυτικός μέτοχος της Forthnet και πριν από τη μερική μετατροπή μετατρέψιμων ομολογιών εκτιμάται ότι κατείχε το 2,85% των μετοχών Forthnet (σήμερα 2,71%).

Αλλες πηγές πάντως αναφέρουν ότι οι Αραβες μέτοχοι της Forthnet είναι πλήρως αποστασιοποιημένοι από τις εξελίξεις στην ελληνική επιχείρηση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι 31 Ιανουαρίου 2019, οι τράπεζες βρίσκονταν σε συζητήσεις με Vodafone-Wind για την ανάληψη του ελέγχου της επιχείρησης. Οι συζητήσεις ωστόσο συνεχίζονται, με άδηλη την κατάληξή τους, όπως επίσης και τη διάρκειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή