Τα τέσσερα «κλειδιά» που θα καθορίσουν την πορεία του Χ.Α.

Τα τέσσερα «κλειδιά» που θα καθορίσουν την πορεία του Χ.Α.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2018 χαρακτηρίστηκε από το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, ωστόσο οι ελληνικές μετοχές έχασαν σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας τους και τα ελληνικά spreads κινήθηκαν ανοδικά στο μεγαλύτερο μέρος του έτους. Οι παγκόσμιες προκλήσεις δεν αποτελούν τον μοναδικό λόγο των αδύναμων αυτών επιδόσεων, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη και με πολλά εγχώρια προβλήματα, όπως επισημαίνει σε νέα της έκθεση η Pantelakis Securities. Η ελληνική οικονομία παραμένει «κολλημένη» σε αργούς ρυθμούς ανάκαμψης, βαρύνεται από έναν δημοσιονομικό «ζουρλομανδύα», είναι αντιμέτωπη με ένα βουνό προβληματικών δανείων, χάνει φυσικό αλλά και ανθρώπινο κεφάλαιο, ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τη μελλοντική πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, τέσσερις είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών: η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο, η εγχώρια πολιτική, η εξυγίανση των τραπεζών και η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

• Επειτα από ένα ταραχώδες 2018, που έχει αφήσει σημάδια σε πολλά χαρτοφυλάκια, η επενδυτική διάθεση, αν και έχει ανακάμψει, παραμένει ευάλωτη. Ωστόσο, σε περίπτωση ενός νέου διεθνούς ράλι, το κυνήγι αποδόσεων από πολλούς επενδυτές θα μπορούσε να ωφελήσει τις ελληνικές μετοχές.

• Το πολιτικό τοπίο, σύμφωνα με την Pantelakis, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για το ελληνικό Χρηματιστήριο, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Μάιο να είναι πιθανό. Η αγορά θα χαιρετίσει μια νέα σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα προωθήσει ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις δημοσιονομικό μείγμα, επιδιώκοντας την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

• Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Pantelakis τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση της εξυγίανσής του. Τελευταίως υπάρχει μια ανανεωμένη αίσθηση του επείγοντος από τις ρυθμιστικές αρχές και τις τράπεζες. Αν και πολλά ερωτήματα παραμένουν, οι νέοι στόχοι για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και η ειδησεογραφία σχετικά με το σχέδιο προστασίας ενεργητικού (APS) θα βρεθούν στο επίκεντρο της αγοράς. Η πρόοδος σε αυτό θα αποτελέσει σημαντικό θετικό νέο για την οικονομία και τις μετοχές.

• Η αξιόπιστη πρόσβαση στις αγορές θα αποκτηθεί πραγματικά μόνο όταν αντιμετωπιστούν οι παραπάνω δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες, το πολιτικό μέτωπο και οι τράπεζες. Μπορεί η Ελλάδα να έχει ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας, ωστόσο πρέπει να αποδείξει ότι έχει αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να βελτιώσει την καμπύλη αποδόσεων. Η έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μελλοντικές κινήσεις, με την αγορά να παρακολουθεί στενά κατά το επόμενο διάστημα τις όποιες νέες προσπάθειες από τον ΟΔΔΗΧ, ειδικά σε ό,τι αφορά την έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή