Με οριακή άνοδο 0,26% έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με οριακή άνοδο 0,26% έκλεισε το Χρηματιστήριο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια κόπωσης παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης, αλλά και οι μετοχές των τραπεζών οι οποίες έκλεισαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με τη νέα επιθετική διάθεση των short funds να παίζει για μία ακόμη φορά σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία της αγοράς. Η εμφάνιση των πωλητών στο τέλος της συνεδρίασης πίεσε κοντά στα χαμηλά ημέρας τους βασικούς δείκτες, ανεβάζοντας έτσι τον τζίρο σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Κατά τα άλλα, δεν έλειψαν οι αγοραστικές κινήσεις σε επιλεγμένες μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση (ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ) αλλά και τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις (Intralot, Intracom, MIG).

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,26% στις 654,39 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει το +0,99%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,22 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,01%, στο +2,29% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,29%, στις 409,55 μονάδες. Η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 0,53% ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει το +4,1%, η Εθνική έκλεισε στο +1,98% από το +4,25% ενδοσυνεδριακά, η Πειραιώς στο +2,14% από +6,42% και η Eurobank έκλεισε με απώλειες 1,43% από το +1,7% στα υψηλά ημέρας.

Παρά την αντίδραση των τραπεζικών μετοχών στις τελευταίες συνεδριάσεις, τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έδειξαν πως τα short funds κάθε άλλο παρά μείωσαν τις θέσεις τους στον κλάδο. Το Oceanwοοd άνοιξε νέες short θέσεις στην Εθνική Τράπεζα και στο 0,51% επί των μετοχών της στις αρχές του μήνα, ενώ τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου προχώρησε σε αύξηση των θέσεών του στο 0,60%.Παράλληλα, την 1η Φεβρουαρίου το ίδιο fund προχώρησε σε νέα αύξηση των shorts του στη Eurobank και στο 1,02% και στις αρχές της εβδομάδας προχώρησε σε εκ νέου αύξηση στο 1,2%.

Οι επόμενες συνεδριάσεις είναι κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη, καθώς και του τραπεζικού, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit Securities. Οι ανοδικές διαθέσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές, ευνοούν, προς το παρόν, για υψηλότερα επίπεδα και πιθανότατα να στηρίξουν μια ανοδική κίνηση μέχρι τη ζώνη των 680 μονάδων, ωστόσο η απουσία θετικών καταλυτών περιορίζει σημαντικά το μέγεθος μιας διευρυμένης ανόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή