Πρόγραμμα για στήριξη της εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χ.Α.

Πρόγραμμα για στήριξη της εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χ.Α.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνημόνιo συνεργασίας για την προετοιμασία εισαγωγής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με έκδοση νέων μετοχών ή εταιρικών ομολόγων μέσω δημόσιας προσφοράς, υπέγραψαν το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο να ενισχύσουν τη δραστηριότητα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Το νέο Πρόγραμμα Προετοιμασίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων («SME Pre-Listing Support Programme»), το οποίο έχει πιλοτικό χαρακτήρα, θα έχει διάρκεια 36 μήνες με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται σε 450.000 ευρώ και θα είναι συμπληρωματικό του προγράμματος Roots το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα να υλοποιεί το Χ.Α. και το οποίο επίσης έχει στόχο να βοηθήσει τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της κεφαλαιαγοράς.

Για την κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει θα διεξαχθεί αναλυτική μελέτη σχετικά με την ετοιμότητά της για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και, βάσει της ανάλυσης αυτής, θα προκύψει ένα εξατομικευμένο πλάνο υλοποίησης και συμβουλευτικής.

Οπως σημείωσε ο κ. Ηλίας Ξανθάκος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική καινοτομία και θα συμβάλει ουσιαστικά στη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από άλλες χώρες, συντελώντας στη βελτίωση του επιπέδου πληροφόρησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων πάνω σε εναλλακτικές μεθόδους χρηματοδότησης, πέραν του τραπεζικού δανεισμού.

Παράλληλα, θα δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για την αναζωογόνηση της δοκιμαζόμενης ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Σύμφωνα με την κ. Σαμπίνα Τζιούρμαν, επικεφαλής της ΕBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, το πρόγραμμα θα υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και θα αναδείξει εκείνες τις επιχειρήσεις που δύνανται να προσελκύσουν εγχώριους και ξένους επενδυτές, στηρίζοντας την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Από την πλευρά του, ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημείωσε πως η άμεση και αποτελεσματική λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς για την άντληση κεφαλαίων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί υπόθεση καίριας σημασίας. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Roots, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, το SME Pre-Listing Support Programme θα αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ωφέλιμο για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή