Στο 1 δισ. η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Grivalia το 2018

Στο 1 δισ. η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Grivalia το 2018

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 18,16 εκατ. ευρώ, σε 1 δισ. ευρώ, κατέγραψε το 2018 η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, απόρροια του βελτιωμένου κλίματος στην αγορά ακινήτων και των επενδύσεων που υλοποίησε η εισηγμένη. Στο τέλος του έτους αποτελούνταν από συνολικά 116 ακίνητα, εκ των οποίων τα 72 βρίσκονται στην Αττική και τα υπόλοιπα 38 σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως επίσης κι ένα οικόπεδο στα Σπάτα. Επίσης, ο όμιλος διαθέτει δύο επαγγελματικά ακίνητα στη Σερβία και τρία στη Ρουμανία. Η συνολική εκμισθώσιμη αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 880.546 τ.μ.

Οπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της εισηγμένης, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 11%, σε 72,42 εκατ. ευρώ, έναντι 65 εκατ. ευρώ το 2017. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στην ενσωμάτωση των εσόδων που προήλθαν από τις νέες επενδύσεις αγοράς ακινήτων, ενώ θετική συνεισφορά είχε επίσης και η μίσθωση κενών χώρων (πλέον η πληρότητα ανέρχεται στο 95%), αλλά και σε αναπροσαρμογές μισθωμάτων.

Στον αντίποδα, οι υψηλοί φόροι και τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να περιοριστούν σε 51,7 εκατ. ευρώ, από 63,15 εκατ. ευρώ το 2017. Ειδικότερα, τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε 6,4 εκατ. ευρώ, από 4,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 54%, απόρροια των αυξημένων δανειακών κεφαλαίων της εταιρείας. Αντίστοιχα, οι φόροι ήταν υψηλότεροι κατά 7% σε 8,5 εκατ. ευρώ, από 7,93 εκατ. ευρώ το 2017. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία διετία οι εταιρείες του κλάδου φορολογούνται με ετήσιο συντελεστή 0,75% τόσο επί της εύλογης αξίας των επενδύσεών τους σε ακίνητα όσο και επί των ταμειακών διαθεσίμων τους. Τα διαθέσιμα του ομίλου στο τέλος Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 64 εκατ. ευρώ, από 54 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Αντίστοιχα, οι δανειακές υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε 226 εκατ. ευρώ, έναντι 138 εκατ. ευρώ.

Η Grivalia επένδυσε πάνω από 144 εκατ. ευρώ το 2018 για την απόκτηση σημαντικών ακινήτων, τόσο υπό κατασκευή όσο και ολοκληρωμένων τουριστικών καταλυμάτων, όπως για παράδειγμα το Amanzoe στην περιοχή του Πόρτο Χελίου, μέσω του τουριστικού βραχίονα της Grivalia Hospitality.

Αναφερόμενη στην επικείμενη συγχώνευση με τη Eurobank, η διοίκηση της Grivalia σημείωσε ότι «η προτεινόμενη συγχώνευση με τη Eurobank αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την εταιρεία και τους μετόχους της, καθώς η συναλλαγή αυτή θα ενισχύσει την επιχειρηματική θέση της εταιρείας, προσδίδοντας άμεση πρόσβαση σε ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αποφεύγοντας τις διαρθρωτικές ανεπάρκειες που προέκυψαν από τις πρόσφατες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ΑΕΕΑΠ». Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τη σχετική συγχώνευση. Επικαλούμενη τη συμμόρφωση της εν λόγω συναλλαγής με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Eurobank στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2015, η Επιτροπή ανέφερε σε χθεσινό της ενημερωτικό δελτίο ότι η εν λόγω συναλλαγή «θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της Eurobank και οι βελτιωμένες κεφαλαιακές της θέσεις θα της επιτρέψουν να μειώσει σημαντικά το απόθεμά της από μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τα επόμενα έτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή