Οριακά κέρδη με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α.

Οριακά κέρδη με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ο ισχυρό ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης στο ελληνικό Χρηματιστήριο έδειχνε πως είναι εφικτή η επίτευξη των 660 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο όταν βρέθηκε μία ανάσα από αυτά τα επίπεδα η αγορά δεν κατάφερε να τα «νικήσει», με τους πωλητές να παίρνουν τα ηνία πιέζοντάς την σε αρνητικό έδαφος. Ωστόσο, μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, η υποχώρηση των πιέσεων στα χαμηλά ημέρας και η εμφάνιση λίγων αγοραστών βοήθησαν το Χ.Α. να κλείσει έστω και οριακά σε θετικό έδαφος με τη σημαντική συμβολή των περισσότερων τραπεζικών μετοχών και ειδικά της Τράπεζας Πειραιώς. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, πάντως, για να μπορέσει το Χρηματιστήριο να κινηθεί «πειστικά» υψηλότερα θα απαιτηθεί αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, κάτι που εδώ και καιρό αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της αγοράς. Οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών της MSCI δεν είχαν ελληνικό ενδιαφέρον, οπότε και χάθηκαν οι όποιες ελπίδες για αναζωογόνηση του τζίρου βραχυπρόθεσμα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,08% στις 655,09 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,79 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,12%, στις 1.727,20 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κατά 0,82% στις 1.108,82 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,55% στις 417,58 μονάδες. Το άλμα της Πειραιώς (+8,62%) βρέθηκε στο επίκεντρο της αγοράς, αφού στη συνεδρίαση της Δευτέρας είχε σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες στον κλάδο μετά και την έκθεση της UBS, ενώ με κέρδη 2,58% έκλεισε η Alpha Bank και ακολούθησε στο +0,91% η Εθνική. Η Eurobank ήταν η μόνη που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στο -0,82%.

Σε συναλλακτική αφυδάτωση βρίσκεται το ελληνικό Χρηματιστήριο με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν ούτε τα 30 εκατ. ευρώ ημερησίως, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Με τον τραπεζικό δείκτη να συνεχίζει καθημερινά να καταγράφει μεταβλητότητα και ενδοσυνεδριακή συμπεριφορά που προδίδει την ποιότητα των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται. Συμπεριφορά δηλαδή με εξαιρετικά βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα, ενώ η υποτιμητική κερδοσκοπία διατηρείται με τις θέσεις short να ενισχύονται. Ετσι, η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 650 μονάδες δεν διαμορφώνει προσδοκίες συνέχισης της ανόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή