Στόχος της Optima ο διπλασιασμός του τζίρου στη «Δομοκός Α.Ε.»

Στόχος της Optima ο διπλασιασμός του τζίρου στη «Δομοκός Α.Ε.»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλασιασμός των πωλήσεων έως το 2021 σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι ο στόχος που θέτει η εταιρεία Optima (της οικογένειας Παντελιάδη) για τη «Δομοκός Α.Ε.» την οποία εξαγόρασε τον Οκτώβριο του 2017 από την Π. Γ. ΝΙΚΑΣ. Οχημα για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι το εμβληματικό προϊόν της εταιρείας, το Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές», το γνωστό αλειφόμενο τυρί που παρασκευάζεται από 100% αιγοπρόβειο γάλα και είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Προηγήθηκαν το 2018 επενδύσεις συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, περισσότερες από αυτές που είχαν γίνει την περίοδο 2003-2017 από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και ανέρχονταν σε 2,4 εκατ. ευρώ. Οι νέες επενδύσεις οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου στο Περιβόλι Δομοκού κατά 40%, ενώ η εταιρεία επανατοποθετεί στην αγορά το προϊόν σε νέες συσκευασίες με στόχο τη διείσδυση τόσο στα ελληνικά νοικοκυριά όσο και στον χώρο της μαζικής εστίασης.

Η προσπάθεια της Optima μετά την ανάληψη του ελέγχου της «Δομοκός Α.Ε.» ήδη αποδίδει καρπούς. Από ζημίες ύψους 158.943 ευρώ το 2017, το 2018 έκλεισε με λειτουργικά κέρδη ύψους 448.269 ευρώ και τζίρο 3,5 εκατ. ευρώ. Καθοριστική ήταν η συμβολή της αύξησης των σημείων πώλησης του προϊόντος κατά 30% και του όγκου κατά 10%. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της Optima κ. Γιώργος Καραμπέτσος, το μερίδιο του εν λόγω τυριού αυξήθηκε κατά 1,3 μονάδες βάσης στην κατηγορία των αλειφόμενων τυριών και διαμορφώνεται πλέον σε 15,5%, ενώ στα ελληνικά αλειφόμενα τυριά το μερίδιο αγοράς φτάνει το 60%. Δεδομένου του γεγονότος ότι η διείσδυση στα ελληνικά νοικοκυριά είναι μόλις 17%, η εταιρεία θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στο εξωτερικό, οι πρώτες προσπάθειες περιλαμβάνουν τον δειγματισμό του τυριού σε εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο στη συνέχεια τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αλλωστε, η Optima πραγματοποιεί εδώ και χρόνια εξαγωγές των λοιπών τυριών της –φέτας και όχι μόνο– σε όλον τον κόσμο.

Ο τζίρος της Optima διαμορφώθηκε το 2018 σε 134 εκατ. ευρώ, ενώ η κερδοφορία ήταν εντός των στόχων της διοίκησης της εταιρείας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2018 το μερίδιο της φέτας «Ηπειρος» που παράγει η Optima ήταν το μεγαλύτερο στην ελληνική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή