Μειωμένα τιμολόγια και επέκταση στη Χαλκιδική στα σχέδια της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Μειωμένα τιμολόγια και επέκταση στη Χαλκιδική στα σχέδια της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένα τιμολόγια χρήσης του δικτύου της είναι έτοιμη να προσφέρει σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), αποτέλεσμα της δυναμικής ανάπτυξής της στις δύο γεωγραφικές περιφέρειες όπου δραστηριοποιείται και της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε ποσοστό άνω του 60%. 

Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει την επέκταση της γεωγραφικής δραστηριότητάς της στην περιοχή της Χαλκιδικής, η οποία δεν έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα της ΔΕΔΔΑ όπως οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, πλην της Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας που ελέγχεται από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και της Αττικής που ελέγχεται από την ΕΔΑ Αττικής.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ καταρτίζει αυτή την περίοδο μελέτη για την επέκτασή της στη Χαλκιδική, και αν καταλήξει θετική η διοίκηση της εταιρείας θα υποβάλει στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια διανομής φυσικού αερίου. Η Χαλκιδική αποτελεί όμορη περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου η ΕΔΑ ΘΕΣΣ με μετόχους την ιταλική ΕΝΙ και τη ΔΕΠΑ δραστηριοποιείται από το 2000.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ κατ’ εξαίρεση του γενικότερου κανόνα, όπου όλες οι εταιρείες δικτύων εισηγούνται αυξήσεις, έχει καταθέσει στη ΡΑΕ εισήγηση για μειώσεις και αναμένει το πράσινο φως για να τις περάσει στα τιμολόγιά της.

Συγκεκριμένα, για τα οικιακά τιμολόγια εισηγείται μείωση από τα 14,8 ευρώ η μεγαβατώρα στα 14,6 ευρώ η μεγαβατώρα και στη βιομηχανία από 1,4 ευρώ στο 1 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι μειώσεις τιμολογίων είναι οριακές για τους καταναλωτές, αντανακλούν όμως τόσο την υγιή οικονομική κατάσταση της εταιρείας όσο και την πολιτική στήριξης των καταναλωτών-πελατών της. Το επενδυτικό πλάνο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την πενταετία 2019-2023, συνολικού προϋπολογισμού 93 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επέκταση του δικτύου κατά 297 χιλιόμετρα, 63.000 νέες συμβάσεις σύνδεσης, διανεμόμενους όγκους αερίου 436 εκατ. κυβικά μέτρα το 2023 από 382,5 εκατ. το 2018.

Οι συνολικές συνδέσεις στο τέλος της 5ετίας θα φτάσουν τις 395.000, που σημαίνει ότι το 65% του πληθυσμού στις δύο περιφέρειες θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη μέσα στη διετία 2017-2018 επενδύθηκαν συνολικά από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ 43,1 εκατ. ευρώ σε δίκτυα διανομής, ενώ κατασκευάστηκαν 190 χλμ. δικτύου. Η προσέγγιση των νέων περιοχών γίνεται μέσω δικτύου αγωγών ή με μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι η πρώτη εταιρεία που εγκατέστησε σταθμούς CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο). Πέραν των τριών που λειτουργούν ήδη, η εταιρεία σχεδιάζει την εγκατάσταση τριών επιπλέον σταθμών CNG μέσα στο 2019.

Βασικός πυλώνας του νέου επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή και στέλεχος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ από την ίδρυσή της κ. Λεωνίδα Μπάκουρα, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της για την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της. Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η λειτουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει στον καταναλωτή να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του αιτήματός του για σύνδεση, ώστε να γνωρίζει, για παράδειγμα, πότε πρόκειται να εγκατασταθεί μετρητής. Σταθερά προσηλωμένη είναι η διοίκηση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και στην προώθηση της καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό, στην επόμενη πενταετία σχεδιάζεται η αντικατάσταση των ρολογιών που δεν είναι προσβάσιμα με έξυπνους μετρητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή