Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του Χ.Α.

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του Χ.Α.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το επιφυλακτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και τη μικρή άνοδο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, το ελληνικό Χρηματιστήριο κινήθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος και έκλεισε σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών χάρη στο νέο μίνι ράλι των τραπεζικών μετοχών – έστω και αν ο κλάδος έκλεισε αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Ο τζίρος, με τη βοήθεια των «πακέτων», εμφανίστηκε ενισχυμένος και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, γεγονός που δίνει «πόντους» στη διατήρηση της ανοδικής τάσης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,84% στις 677,17 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,04 εκατ. ευρώ από τα οποία 10,64 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες πράξεις (πακέτα). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,92%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,18% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +3,11% και στις 456,0 μονάδες. Η Alpha Bank έκλεισε στο +2,15% από +2,87% που είχε βρεθεί στα υψηλά ημέρας, η Εθνική στο +6,75% από +9,26% ενδοσυνεδριακά, η Eurobank έκλεισε στο +1,54% από +2,54% και η Πειραιώς στο +5,06% από το +6,14% στα υψηλά ημέρας.

Η έντονη ανοδική κίνηση με αυξημένο τζίρο και κύριο μοχλό την αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, οδήγησε το Χ.Α. κοντά στους ημερήσιους κινητούς μέσους όρους 200 ημερών, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Ωστόσο το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον παραμένουν ευμετάβλητα, έχοντας πλέον εισέλθει ξεκάθαρα σε μια πολωτική προεκλογική περίοδο. Μεμονωμένες θετικές μακροοικονομικές ειδήσεις δεν εξισορροπούν τις αρνητικές, όπως την ξαφνική αύξηση της ανεργίας κατά 22.000 άτομα. Επιπλέον, κωλυσιεργίες σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα προβληματίζουν. Παρά την έντονη ανοδική κίνηση των τραπεζών, οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να παραμένουν επιφυλακτικοί, αυξάνοντας τις short θέσεις τους και ο χρόνος θα δείξει ποιος είχε τελικά δίκιο στον ακήρυχτο τραπεζικό πόλεμο. «Συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι αναζητώντας το κατάλληλο χρονικό σημείο για αύξηση τοποθετήσεων, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πάντως τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τον κίνδυνο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, λόγω δικαστικών αποφάσεων – προεκλογικών παροχών», όπως επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή