Αλμα τζίρου στο Χ.Α. λόγω ράλι τραπεζών

Αλμα τζίρου στο Χ.Α. λόγω ράλι τραπεζών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκτόξευση του τζίρου και με ένα νέο τραπεζικό άλμα, ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού Χρηματιστηρίου κατάφερε να κλείσει στις 686,77 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Οκτωβρίου.

Ωθηση έλαβε από το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, λόγω της απόφασης Τραμπ να αναβάλει την επιβολή περαιτέρω δασμών στην Κίνα, καθώς και από την περαιτέρω αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου να κλείνει «μια ανάσα» πριν από το 3% (στο 3,01%).

Πρωταγωνιστής των δεικτών ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έκλεισε με άνοδο άνω του 7% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου, με τα διψήφια κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς να ξεχωρίζουν, ενώ σημαντικά κέρδη σημειώθηκαν και σε πολλά blue chips.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,46% στις 686,77 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,98 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,16%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,56% και ο τραπεζικός δείκτης στο 7,25% στις 496,31 μονάδες. Η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 6,92%, η Εθνική στο +8,10%, η Πειραιώς στο +11,45% και η Eurobank στο +6,13%. Ολα αυτά, παρά τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έδειξαν αύξηση των short θέσεων του fund Oceanwood επί των μετοχών της Εθνικής στο 0,89% από 0,78% πριν.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές σημείωναν πως οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται τεχνικά σε υπεραγορασμένα επίπεδα και πως μια «υγιής» διόρθωση θα ήταν αναμενόμενη μετά και τις πέντε εβδομάδες συνεχούς ανόδου του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου. Το ανοδικό αυτό ξέσπασμα της Δευτέρας και μάλιστα με σημαντικά ενισχυμένο τζίρο δημιουργεί (συγκρατημένη) αισιοδοξία για τη συνέχεια, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή καθώς και την έκθεση της Κομισιόν.

Η αγορά διψάει για νέα, αν και όλα δείχνουν ότι κάποιοι ήδη παίρνουν θέση σε περίπτωση που ανακοινωθούν εκλογές για τον Μάιο. Aν υπάρξει αυτή η εξέλιξη το επόμενο διάστημα, θα έχουμε πιθανότατα θετικές ειδήσεις, ενώ μέχρι τα μέσα του Απριλίου θα έχουμε μάθει από την κυβέρνηση αν έχει πάρει την απόφαση να πάει σε εκλογές, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος της Fast Finance.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή