ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε υψηλά 5 μηνών και με κέρδη 0,88% έκλεισε το Χ.Α.

se-ypsila-5-minon-kai-me-kerdi-0-88-ekleise-to-ch-a-2302187

Παρά την έντονη μεταβλητότητα κυρίως γύρω από τις τραπεζικές μετοχές, το Χρηματιστήριο κατάφερε με τη βοήθεια των τελικών δημοπρασιών να κλείσει σε υψηλά ημέρας αλλά και σε υψηλά πέντε μηνών, έστω και αν ο τζίρος κινήθηκε σε μειωμένα επίπεδα σε σχέση με το «ξέσπασμα» της Δευτέρας. Με οδηγό τη σημαντική βοήθεια της μετοχής της ΔΕΗ (+10,2%), καθώς και αρκετών τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης έσπασε και το «φράγμα» των 690 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση και από τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, παρά την επιφυλακτικότητα που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές. Ζητούμενο για τη συνέχεια, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αλλά και η διατήρηση του τεχνικά αυτού σημαντικού επιπέδου του Γενικού Δείκτη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,88%, στις 692,84 μονάδες, στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,05 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,91%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,08% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,07%, στις 495,94 μονάδες, ανακάμπτοντας από το ενδοσυνεδριακό -2,17%.

Μετά το ράλι που ξεπέρασε το 30% από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που βρέθηκε στις 21 Ιανουαρίου, ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε χθες με αρκετή νευρικότητα και με… δύο ταχύτητες. Η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 2,44% και η Εθνική στο -3,09%, ενώ η Eurobank σημείωσε άλμα +5,26% και έκλεισε σε υψηλά ημέρας· η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 2,77%.

Τις τελευταίες ημέρες, η επενδυτική κοινότητα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναβαθμίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον της και τις ημερήσιες συναλλαγές, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ετσι, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τα όρια αντίστασης της περιοχής των 690-700 μονάδων, η υπέρβαση των οποίων θα απαιτήσει τη σταθεροποίηση της συναλλακτικής αναβάθμισης, αλλά και τη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο στους δεικτοβαρείς τίτλους όσο και σε άλλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, το δέλεαρ της αποκόμισης των κερδών που ενδεχομένως έχουν καταγραφεί από κάποια χαρτοφυλάκια είναι ισχυρό, πιθανολογώντας αυξημένες διακυμάνσεις για τη συνέχεια.