Ισχυρό τραπεζικό ράλι ώθησε το Χ.Α. στις 707,51 μονάδες

Ισχυρό τραπεζικό ράλι ώθησε το Χ.Α. στις 707,51 μονάδες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτόξευση των τραπεζικών μετοχών, με μεγάλη πρωταγωνίστρια την Πειραιώς, η οποία σημείωσε άλμα της τάξης του 23%, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά πέντε μηνών και πάνω από τις 700 μονάδες για πρώτη φορά από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 και σε εκτίναξη του τζίρου στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου. Ο Φεβρουάριος ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακές επιδόσεις σε επίπεδο δεικτών αλλά και σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, με το χθεσινό ράλι σύμφωνα με τους αναλυτές να οφείλεται στα «στοιχήματα» για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s σήμερα, στο σενάριο της εξόδου στις αγορές την επόμενη εβδομάδα, στις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω των αλλαγών στις σταθμίσεις των δεικτών της MSCI, αλλά και σε ενδεχόμενο κλείσιμο short θέσεων, κάτι που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,76% στις 707,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 120,13 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,03%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 0,90% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη 9,25% στις 545,99 μονάδες. Στο ταμπλό, η μετοχή της Πειραιώς ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 23%, ενώ ενδοσυνεδριακά «κλείδωσε» για λίγο στο limit up. Στο +9,28% έκλεισε η Εθνική σήμερα, στο +9,05% η Eurobank και στο +6,90% η Alpha Bank.

Ο Φεβρουάριος αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία τον μήνα των τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει κέρδη 44% έναντι 12% για τον Γενικό Δείκτη. Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τον μήνα υπερδιπλασιάζοντας την τιμή της, κλείνοντας στο +115,8%, η Εθνική στο +62,7%, η Alpha Bank στο +42% και η Eurobank στο +23%. Οι τέσσερις τράπεζες σημείωσαν τις καλύτερες αποδόσεις στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε μηνιαία βάση και ακολούθησαν ΔΕΗ στο +20,7%, ΓΕΚ Τέρνα στο +19,9% και Ελλάκτωρ στο +19,4%.

Αν και το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, η προδιαγραφόμενη πολιτική αλλαγή αλλά και η φιλοεπενδυτική πολιτική που προαναγγέλλεται, λειτουργεί θετικά για το Χ.Α, όσο το διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί επιπλοκές, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. «Συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, αλλά εφιστούμε την προσοχή στις τραπεζικές μετοχές, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου τους», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή