Ρεκόρ πωλήσεων και εξαγωγών για τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2018

Ρεκόρ πωλήσεων και εξαγωγών για τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2018

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ισχυρή λειτουργική και καθαρή κερδοφορία του κατάφερε να διατηρήσει το 2018 ο όμιλος των ΕΛΠΕ παρά το αρνητικό περιβάλλον της αγοράς διύλισης, οι επιπτώσεις του οποίου αντισταθμίστηκαν από το ρεκόρ δεκαετίας στις πωλήσεις και το ιστορικό ρεκόρ στις εξαγωγές αλλά και την καλύτερη απόδοση των διυλιστηρίων.

Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του 2018 ανήλθαν στα 730 εκατ. ευρώ (-12%), με τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 296 εκατ. ευρώ (-20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι).

Συνολικά, σε μια από τις καλύτερες χρονιές ιστορικά από πλευράς επιδόσεων διυλιστηρίων, με υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων καθώς και αυξημένη υπεραπόδοση, ο όμιλος το 2018 κατέγραψε ιστορικά υψηλά σε παραγωγή με 15,5 εκατ. τόνους (+3%) καθώς και αυξημένες πωλήσεις με 16,5 εκατ. τόνους (+4%). Επιπλέον, οι εξαγωγές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, στα επίπεδα-ρεκόρ των 9,4 εκατ. μετρικών τόνων, αναδεικνύοντας τη θέση του ομίλου ως ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ελλάδα.

Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 215 εκατ. ευρώ (-44%), καθώς έχουν επηρεαστεί αρνητικά, εκτός από την αποτίμηση των αποθεμάτων στο δ΄ τρίμηνο, με σειρά από έκτακτες μη λειτουργικές προβλέψεις. Οι σημαντικότερες που επηρέασαν τα αποτελέσματα αφορούν τη λογιστική απομείωση της αξίας του ΔΕΣΦΑ, την πρόβλεψη για τις αυξημένες τιμές CO2, καθώς και άλλες προβλέψεις για μη λειτουργικά στοιχεία. Πέρα από την υψηλή κερδοφορία, το 2018 χαρακτηρίστηκε από την περαιτέρω βελτίωση του ισολογισμού του ομίλου με εξομάλυνση παλαιών οφειλών προς προμηθευτές και σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Ουσιαστική συνεισφορά σε αυτό είχε η ολοκλήρωση της πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ από τους πωλητές ΤΑΙΠΕΔ (31%) και Ελληνικά Πετρέλαια (35%) στο κοινοπρακτικό σχήμα SENFLUGA (Snam, Enagas Fluxys), καθώς και η είσπραξη του αναλογούντος τιμήματος των 284 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο. Οι θετικές εξελίξεις του 2018 και κυρίως «η εξυγίανση της χρηματοοικονομικής δομής, η βελτίωση του ισολογισμού και η σταθεροποίηση ισχυρής κερδοφορίας στον όμιλο για τέταρτο συνεχή χρόνο», όπως είπε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός, έδωσαν τη δυνατότητα στο Δ.Σ. της εταιρείας να προτείνει για το 2018 τη συνολική διανομή μερίσματος 229,2 εκατ., ήτοι 0,75 ανά μετοχή. Ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε και στο πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας που υλοποιεί ο όμιλος, το οποίο –όπως τόνισε– σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της περιόδου 2019-2023 «εξασφαλίζει στον όμιλο μια ενεργό και διεθνώς ανταγωνιστική παρουσία στον ενεργειακό τομέα της ΝΑ Ευρώπης».

Στις προοπτικές του ομίλου αναφέρθηκε με δηλώσεις του, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2018, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης, σημειώνοντας ως προτεραιότητες την ανάπτυξη και διείσδυση σε νέους τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και την αξιοποίηση με προσεκτικά βήματα των δυνατοτήτων στον κλάδο έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ακολουθώντας τις βέλτιστες διεθνώς περιβαλλοντικές προδιαγραφές, στο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου. Ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε ορόσημο για τα ΕΛΠΕ την ολοκλήρωση της συναλλαγής για τον ΔΕΣΦΑ, η οποία, όπως είπε, «ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική του ομίλου για αξιοποίηση της θέσης του σε μη ελεγχόμενες συμμετοχές εκτός των βασικών του δραστηριοτήτων». Τόνισε μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του ομίλου ΔΕΠΑ, θα επιτρέψει στα ΕΛΠΕ να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους στον τομέα του φυσικού αερίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής των ΕΛΠΕ σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησής τους με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας τους έναντι του ανταγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο συγκαταλέγονται, όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης, οι κινήσεις μετεγκατάστασης των δεξαμενών αποθήκευσης του ομίλου στην Κύπρο, καθώς και η αναβάθμιση των πρατηρίων στο Μαυροβούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή