Το πιο θανατηφόρο έτος για πεζούς στις ΗΠΑ

Το πιο θανατηφόρο έτος για πεζούς στις ΗΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το πλέον θανατηφόρο έτος για τους πεζούς στις ΗΠΑ ήταν το 2018, με τους θανάτους να σημειώνουν αύξηση της τάξης του 50% σε σύγκριση με το 2009.

«Τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά. Διαπιστώνουμε πλήρη αντιστροφή της τάσης, που ήθελε τους θανάτους πεζών να υποχωρούν μεταξύ 1980 και 2009», λέει ο ειδικός της οδικής ασφάλειας Σαμ Σουόρτς. Η έκθεση επισημαίνει ότι η αγορά ολοένα και περισσότερων οχημάτων τζιπ (SUV) μπορεί να ευθύνεται για την αυξητική τάση των θανάτων. Οι θάνατοι πεζών σε δυστυχήματα με αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 30% μεταξύ 2013 και 2017, ενώ οι θάνατοι σε δυστυχήματα με SUV αυξήθηκαν κατά 50% την ίδια χρονική περίοδο. Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα ίσως να παίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο στην αυξημένη θνησιμότητα πεζών, καθώς αυτές οι συσκευές αποσπούν την προσοχή οδηγών αλλά και πεζών. Μεταξύ 2009 και 2017 το ποσοστό θανάτων πεζών αυξήθηκε από 12% σε 16%, επί του συνόλου των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα. Πέντε πολιτείες των ΗΠΑ (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Τζόρτζια και Τέξας) κατέγραψαν σχεδόν το ήμισυ των θανάτων πεζών.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως 23 πολιτείες κατέγραψαν μείωση του αριθμού θανάτων πεζών, με τις μεγάλες αστικές ζώνες να καταγράφουν και αυτές υποχώρηση του θανάτου πεζών. Το 2017, στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ οι θάνατοι πεζών υποχώρησαν κατά 15%.

Την ίδια στιγμή, οι κατασκευαστές των δημοφιλών οχημάτων SUV έχουν επεκτείνει την τοποθέτηση συστημάτων παθητικής ασφάλειας στα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης ασφαλιστικών εταιρειών των ΗΠΑ, 9 στα 11 μικρά οχήματα τζιπ έχουν προεγκατεστημένο ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης μικρών εμποδίων στο οδόστρωμα (όπως είναι οι πεζοί και τα κατοικίδια ζώα). Τα συστήματα αυτά αναμένεται να εξελιχθούν σε τέτοιο βαθμό, που τα οχήματα θα έχουν τη δυνατότητα να φρενάρουν αυτόματα. Η τεχνολογική αυτή καινοτομία αναμένεται να αξιοποιηθεί έως το 2022. Ούτε και τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό δεν αποφεύγουν την κριτική της έκθεσης, που επισημαίνει ότι τέσσερις πεζοί έχουν σκοτωθεί από αυτόνομα οχήματα τα τελευταία χρόνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή