«Μαρινόπουλος»: ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή ΦΠΑ στους προμηθευτές

«Μαρινόπουλος»: ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή ΦΠΑ στους προμηθευτές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο στους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» να διεκδικήσουν συμψηφισμό του ΦΠΑ που κατέβαλαν, αλλά αναλογούσε σε διαγραφείσες απαιτήσεις τους, με υποχρεώσεις τους προς την εφορία ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει και δικαιώθηκε η Coca – Cola 3E Ελλάδος. Το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ προέκυψε ύστερα από τη διαδικασία της λεγόμενης «πρότυπης δίκης» καθιστά δεσμευτική την απόφαση και για τα λοιπά διοικητικά δικαστήρια στα οποία έχουν προσφύγει ή πρόκειται να προσφύγουν εταιρείες-προμηθευτές με ανάλογο αίτημα.

Εκτός από την Coca – Cola 3E, όπου με βάση την απόφαση του δικαστηρίου (355/2019), διατάσσεται η αρμόδια υπηρεσία, εν προκειμένω η ΦΑΕ Αθηνών, να προβεί σε νέα εκκαθάριση του οφειλόμενου από την εταιρεία φόρου και να της επιστρέψει το τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο, άμεσο είναι το όφελος και για 16 ακόμη επιχειρήσεις. Πρόκειται για επιχειρήσεις που άσκησαν παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με αυτοτελή δικόγραφα, παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν δεκτές από την έδρα. Οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι διάδικοι σε εκκρεμείς δίκες με ίδια αιτήματα. Σε αυτή την περίπτωση, τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια υποχρεούνται να λάβουν υπόψη την απόφαση του ΣτΕ.

Το ενδεχόμενο της ύπαρξης οριζόντιας ρύθμισης για όλους τους προμηθευτές που είχαν την ίδια ατυχία δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Σε σχετική ερώτηση της «Κ» προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η απάντηση ήταν ότι η απόφαση του ΣτΕ μελετάται.

Η Coca – Cola 3E, η συνολική απαίτηση της οποίας από τη «Μαρινόπουλος» ήταν περί τα 13,9 εκατ. ευρώ και μετά το «κούρεμα» έλαβε 6,95 εκατ. ευρώ, αρχικά προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), μετά την άρνηση της ΦΑΕ Αθηνών να ικανοποιήσει το αίτημά της. Η ΔΕΔ το απέρριψε σιωπηρά, δεν συζήτησε δηλαδή καν την υπόθεση, με συνέπεια η εταιρεία να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Η εταιρεία αιτήθηκε τη διεξαγωγή της πρότυπης δίκης στο ΣτΕ, δίκη που έχει μεταξύ άλλων το πλεονέκτημα ότι συζητείται γρήγορα και η επιλογή της αν μη τι άλλο αποδείχθηκε σωστή.

Το πρόβλημα που προέκυψε με τον ΦΠΑ και τους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» συνοψίζεται στο εξής: οι εταιρείες όταν πώλησαν προϊόντα τους στη «Μαρινόπουλος» εξέδωσαν τιμολόγια με όλο το ποσό και με όλο τον αναλογούντα ΦΠΑ. Οι προμηθευτές έχουν φορολογηθεί για το σύνολο του ποσού και έχουν καταβάλει ΦΠΑ επίσης για το σύνολο του ποσού. Ωστόσο, βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος», οι απαιτήσεις που είχαν οι προμηθευτές από την αλυσίδα υπέστησαν «κούρεμα» 50%. Δηλαδή τελικά εισέπραξαν τα μισά χρήματα από αυτά που έπρεπε να λάβουν από την πώληση των προϊόντων τους στην αλυσίδα, ενώ έχουν φορολογηθεί για το σύνολο αυτών.

Ο επιχειρηματικός κόσμος είχε θέσει το θέμα ήδη από το φθινόπωρο του 2016, πριν καν επικυρωθεί από το δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος» και μάλιστα τότε είχε εισπράξει υποσχέσεις από στελέχη της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει σχετική ρύθμιση που θα ικανοποιεί το αίτημά τους και θα λύνει εν γένει ανάλογα προβλήματα που προκύπτουν με πτωχεύσεις επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ πρώην ΣΒΒΕ) καλεί τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να προβούν άμεσα στη λήψη των σχετικών αποφάσεων που θα αποκαθιστούν μια κατάφωρη αδικία, όπως αναφέρει, εις βάρος πλήθους μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή