Στο υπ. Ενέργειας οι ευθύνες για το ναυάγιο πώλησης των λιγνιτικών, λέει η ΔΕΗ

Στο υπ. Ενέργειας οι ευθύνες για το ναυάγιο πώλησης των λιγνιτικών, λέει η ΔΕΗ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υπουργείο Ενέργειας επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς η ΔΕΗ την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, όπως προκύπτει από επιστολή του προέδρου Μ. Παναγιωτάκη προς τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Κομισιόν. Η δημοσιοποίηση της επιστολής, μια κίνηση εξαιρετικά σπάνια αν όχι μοναδική, αποτελεί την απάντηση της ΔΕΗ στις επικρίσεις που δέχθηκε από την Κομισιόν για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Επίσης, καταδεικνύει τις «πολικές» θερμοκρασίες που επικρατούν στις σχέσεις της Επιχείρησης με το υπουργείο Ενέργειας. Στην επιστολή του ο κ. Παναγιωτάκης σημειώνει:

1. Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων είναι στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ, η οποία θέλει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

2. Η πώληση συνέπεσε με δύο σοβαρές εκκρεμότητες, τη «μη ύπαρξη εθνικού ενεργειακού προγραμματισμού, στον οποίο να προσδιορίζεται η αναγκαιότητα λιγνιτικής παραγωγής για την οικονομία και την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας» και «η μη έγκριση των μηχανισμών αποζημίωσης ισχύος και για τη λιγνιτική παραγωγή (σ.σ. ΑΔΙ)». Πρόκειται για σαφή αιχμή κατά του ΥΠΕΝ, αφού αυτό αφενός μεν είναι αρμόδιο για τον ενεργειακό σχεδιασμό, αφετέρου δε κατά τη ΔΕΗ καθυστέρησε να υποβάλει αίτηση στην Κομισιόν για τα ΑΔΙ. «Ολοι οι ανωτέρω παράγοντες επέδρασαν αποτρεπτικά σε πολλούς επενδυτές, με συνέπεια την αποδυνάμωση του ανταγωνισμού. Ετσι, εκείνοι που έλαβαν τελικά μέρος υπέβαλαν προσφορές απαράδεχτα χαμηλές, στο πλαίσιο των δικών τους στρατηγικών επιδιώξεων, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτές», τονίζει.

3. Η ΔΕΗ ήταν έτοιμη, ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, απολύτως εντός των προθεσμιών που προέβλεπε ο νόμος, να δεχτεί προσφορές. Οι παρατάσεις δόθηκαν προκειμένου να ετοιμαστούν καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι, κατόπιν αίτησής τους ή με απόφαση του υπουργείου.

4. Συμφωνεί να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μέχρι τον Μάιο και ήδη έχει απευθυνθεί σε επενδυτές από ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα για να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

5. Δεν έχει αντίρρηση να γίνει νέα αποτίμηση των μονάδων. «Προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία του Trustee με τον ανεξάρτητο εκτιμητή», αναφέρει ο κ. Παναγιωτάκης, αλλά σημειώνει πως «σε κάθε περίπτωση βαρύνοντα ρόλο για το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα έχει το fairness opinion που θα πάρουμε για το τίμημα».

Η αποτίμηση των μονάδων θεωρείται από το υπουργείο κρίσιμη για την αποτυχία του διαγωνισμού. Ο υπ. Ενέργειας επανήλθε χθες σε αυτό, αναφερόμενος στον νέο διαγωνισμό. «…Θα γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πριν από το Πάσχα, με κατάληξη τον Μάιο. Θα είναι μια σύντομη διαδικασία, με αλλαγή κάποιων όρων του διαγωνισμού και φυσικά με αρκετές αλλαγές στον τρόπο αποτίμησης των μονάδων», είπε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως «τα υδροηλεκτρικά πρέπει να μείνουν εκτός συζήτησης, οριστικά και αμετάκλητα. Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς να επικεντρωθούμε στο μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες, για το οποίο έχει καταδικαστεί η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή