Εξι εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε το Χ.Α.

Εξι εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε το Χ.Α.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έκτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου οδηγήθηκε το ελληνικό Χρηματιστήριο την Παρασκευή, με τον Γενικό Δείκτη να νικά τις όποιες πιέσεις εμφανίστηκαν ενδοσυνεδριακά μετά το ράλι του Φεβρουαρίου και τον τζίρο να είναι και πάλι ενισχυμένος ξεπερνώντας τα 100 εκατ. ευρώ. Αν και η εικόνα στις μετοχές των τραπεζών ήταν μεικτή, οι αγοραστικές κινήσεις σε πολλούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Fourlis, Grivalia, Lamda, Aegean, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ) κράτησαν την αγορά σε θετικό έδαφος, με τους αναλυτές να σχολιάζουν πως το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε bull market έπειτα από 14 μήνες μιζέριας.

Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στην επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο, στα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου της Eurobank την ερχόμενη Πέμπτη, στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2018 την Πέμπτη επίσης, καθώς και στη δημόσια προσφορά των εταιρικών ομολόγων της Aegean Airlines (5-7 Μαρτίου).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,72% στις 712,61 μονάδες, ενώ με τη βοήθεια των «πακέτων» (ειδικά στην Eurobank) ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 109,46 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,93%, στο +1,11% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 548,77 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 5,28%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 18,58%.

Από τον Απρίλιο του 2013 είχε να δει έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Το ράλι έχει ήδη διανύσει μια απόσταση 18,5% από τα χαμηλά της 3ης Ιανουαρίου και οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι πάτησαν τα 75 εκατ. ευρώ, μια επίδοση που το Χ.Α. είχε να δει από την εβδομάδα που έγινε η προηγούμενη αναδιάρθρωση του MSCI, τον Δεκέμβριο του 2018. Μόλις 35 τίτλοι βρίσκονται χαμηλότερα από την αρχή του έτους, ενώ οι δυνατές αποδόσεις ενίσχυσαν την αγοραστική δύναμη πολλών χαρτοφυλακίων, με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο προσθέτοντας 2,2 δισ. στην κεφαλαιοποίησή τους από τα χαμηλά τους, δίνοντας ρυθμό και συναλλαγές στην αγορά.

Κυριότερος μοχλός ήταν η συρρίκνωση των επιτοκίων του 10ετούς ομολόγου, ενώ παρατηρείται διάθεση από πλευράς των διοικήσεων των εισηγμένων να δώσουν περισσότερο βάθος στις εκτιμήσεις για τη μελλοντική τους κερδοφορία. Τέλος, οι τράπεζες προεξοφλούν τη μη προσφυγή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου τουλάχιστον για φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή