Πρώτο βραβείο στη μαθητική «επιχείρηση» «Ποντοπόρεια-Pontoporeia» από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ασπροπύργου

Πρώτο βραβείο στη μαθητική «επιχείρηση» «Ποντοπόρεια-Pontoporeia» από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ασπροπύργου

5' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» «Ποντοπόρεια-Pontoporeia» – ΗΕLLENIC CARGO SAFETY από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ασπροπύργου, κέρδισε το 1ο βραβείο της 14ης Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης της Αθήνας 2019 του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Η βράβευση έγινε μέσα σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού και συγκίνησης, την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 στο The Μall Athens, στο Μαρούσι. Η «επιχείρηση» των μαθητών και των μαθητριών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ασπροπύργου παρουσίασε δύο καινοτόμα προϊόντα που εξασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια των φορτίων κατά τη μεταφορά τους στα εμπορικά πλοία: Το Intelligence Balance (IB), ένα μηχανισμό που διατηρεί σε επίπεδη θέση το container, δηλαδή το φορτίο δε γέρνει δεξιά και αριστερά όταν έχει θαλασσοταραχή, αλλά παραμένει ευθυγραμμισμένο. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα σύστημα, που τοποθετείται σαν δεύτερος πάτος, στο container. H ομάδα δημιούργησε και το Intelligent WatcherW), που παρακολουθεί το βάρος του container και στέλνει αμέσως ειδοποίηση, εάν υπάρξει κάποια μεταβολή. «Τα προϊόντα μας πάνε ένα μεγάλο βήμα μπροστά την ελληνική αλλά και την παγκόσμια ναυτιλία», δήλωσε ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της «Pontoporeia», Δημήτρης Ψωμάς. «Εάν υλοποιηθούν θα αποτελέσουν σταθμό για το νευραλγικό αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Δημήτρης.

Με την νίκη του αυτή το ΕΠΑ.Λ. Ασπροπύργου γράφει ιστορία στη μαθητική επιχειρηματικότητα, καθώς πέρυσι είχε κερδίσει το 3ο βραβείο στην αντίστοιχη εμπορική έκθεση της Αθήνας, με την «επιχείρηση» «Όμηρος – Ρίχνω Φως στον Πολιτισμό» και το 3ο Πανελλαδικό βραβείο του 2018.

«Πέρυσι και φέτος κατορθώσαμε το ακατόρθωτο», δήλωσε συγκινημένη μετά τη βράβευση η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» στο 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου, Γεωργία Γιωτοπούλου. «Το σχολείο είναι σε μία δύσκολη, μη προνομιούχο περιοχή και με τις διακρίσεις μας καταφέραμε να την αναβαθμίσουμε και να ανεβάσουμε την ψυχολογία όλων των μαθητών, όχι μόνο αυτών που συμμετέχουν στην «επιχείρηση». Με συγκινεί ιδιαίτερα ότι τα παιδιά ναι μεν ήθελαν το βραβείο, αλλά περισσότερο χαίρονται που νιώθουν «επιχειρηματίες», ότι «μπαίνουν» στην αληθινή ζωή και την αγορά εργασίας, ότι τα όνειρά τους γίνονται πραγματικότητα», τόνισε η κα Γιωτοπούλου. Τα κύρια «στελέχη» της επιχείρησης είναι ο Γιώργος Μαργαρίτης (Γενικός Διευθυντής), ο Δημήτρης Ψωμάς (Διευθυντής Μάρκετινγκ), ο Γιώργος Ευαγγελάτος (Διευθυντής Οικονομικών) και ο Δημήτρης Μασκαλίδης (Διευθυντής Παραγωγής). Μαζί με την κυρία Γιωτοπούλου συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια των παιδιών, ο καθηγητής Γιώργος Βολοβήτσης και οι εθελόντριες-σύμβουλοι Γεωργία Δημητροπούλου από τα Ελληνικά Πετρέλαια και Δανάη Μπεζαντάκου από την Navigator.

Το 1o βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, Mάρκος Βερέμης μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου. Oι κ.κ. Βερέμης και Αθανασίου συνεχάρησαν θερμά τα μέλη της «Pontoporeia» και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι με τις έξυπνες ιδέες και την άριστη υλοποίηση όλων των μαθητικών «επιχειρήσεων» που συμμετείχαν στην Εμπορική Έκθεση της Αθήνας 2019 του ΣΕΝ/JA Greece. Ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την επιθυμία του να υποστηρίξει περαιτέρω το project της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» και το ΣΕΝ/JA Greece άμεσα και με πολλούς τρόπους. Το The Mall Athens στο Μαρούσι και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη της Lamda Development φιλοξενούν εδώ και 6 συνεχόμενα χρόνια τις Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις του ΣΕΝ/JA Greece, που κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες. Φέτος στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό 1.800 μαθητές και μαθήτριες από 58 Γυμνάσια και Λύκεια από την Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο αλλά και από τους Φούρνους Ικαρίας και την Κάλυμνο.

Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στη Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» «New Generation Bank –NGB» από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, που δημιούργησε την πρώτη σχολική τράπεζα. Κύριο προϊόν της «Τράπεζας της Νέας Γενιάς», είναι μία προπληρωμένη κάρτα για το σχολικό κυλικείο. Εκτυπώνεται σε 3D-Printer και λειτουργεί με Bar-Code σε συνδυασμό με τεχνολογία NFC. Η ενημέρωση-φόρτιση-χρέωση της κάρτας γίνεται μέσω μιας Android Εφαρμογής για SmartPhone που παίζει το ρόλο Τερματικού POS. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Όλγα Σταυρουλοπούλου. Εθελόντρια-σύμβουλος: Χριστίνα Ταβλά Εθνική Τράπεζα. Το βραβείο απένειμε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, Aιμίλιος Κυριάκου, Citibank Europe plc, CEO Greece, Cyprus & Malta μαζί με τη Διευθύντρια Επικοινωνίας της Citi Ελλάδος, Μανίνα Μενιδιάτη.

To 3ο βραβείο κατέκτησε η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» «Ἐρᾶν music Α.Ε.» από το 3ο ΓΕΛ Κηφισιάς, που προσφέρει οn-line μαθήματα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων. Τα παιδιά δίνουν τη δυνατότητα σε Έλληνες και ξένους να αγκαλιάσουν την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μαθαίνοντας ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο με οδηγό τη διαδικτυακή τους πλατφόρμα ψηφιακής εκπαίδευσης. Μέσω του κατάλληλου οπτικοακουστικού υλικού μεταφέρουν βήμα-βήμα τις γνώσεις έμπειρων μουσικο-διδασκάλων σε αρχάριους αλλά και προχωρημένους και φέρνουν κοντά όσους αγαπούν με πάθος (Ἐράω- Ἐρᾶν) την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δήμητρα Σουλτάτη. Εθελοντής-σύμβουλος Σταύρος ΣούραςOlisoft. Το βραβείο απένειμε ο Ιωάννης Σωτηρόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΝ/JA Greece, Γενικός Διευθυντής Δυτ. Βαλκανίων CHIPITA ΑΕ, μαζί με τoν Γενικό Διευθυντή του ΣΕΝ/JA Greece και Αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του JA Europe, Αργύρη Τζικόπουλο. Την απονομή των βραβείων παρουσίασε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, Μαρία Γιαννέτου.

ΒΙΝΤΕΟ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Στην επίσημη έναρξη τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και απηύθυναν χαιρετισμό στα παιδιά «επιχειρηματίες», ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διευθυντής Επικοινωνίας του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), Δημήτρης Βέργαδος, οι οποίοι συνομίλησαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες και έμειναν έκπληκτοι με τα προϊόντα τους και τον επαγγελματισμό τους. H Μαθητική Εμπορική Έκθεση του ΣΕΝ/JA Greece ενθουσίασε και την Τομεάρχη Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως και το Σύμβουλο Επιχειρηματικότητας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, Σπήλιο Λιβανό και τον πρώην Υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, που την επισκέφθηκαν. Όλοι οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες έδωσαν θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις μαθητικές «επιχειρήσεις» και στην υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», Ελένη Χελιώτη, για την άριστη διοργάνωση.

Το ΣΕΝ/JA Greece ευχαριστεί θερμά τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και startuppers: Αιμίλιος Κυριάκου, Ιωάννης Σωτηρόπουλος, Καλλίσσα Αποστολίδη, Μανίνα Μενιδιάτη, Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος, Κάρολος Μαρκουίζος ,Αλέξης Κομσέλης, Άκης Τσεκούρας, Αλέξης Λαγουδάκης, Ανδρέας Παπαευαγγέλου, Έλενα Στάμου, Μαντώ Πατσαούρα, Αίγλη Τουρίμπαμπα, Λευτέρης Πατρίκης, Σπύρος Αλβέρτης, Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας.

Το επόμενο διάστημα όλες οι 160 μαθητικές «επιχειρήσεις» που συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2019» θα αξιολογηθούν συνολικά, από την εμφάνισή τους στις δύο Εμπορικές Εκθέσεις και κυρίως από τα επιχειρηματικά σχέδια που θα καταθέσουν στο ΣΕΝ/JA Greece. Θα αναδειχθούν οι 10 καλύτερες «Εικονικές Επιχειρήσεις» της Ελλάδας και η ομάδα που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019» στις 6 Μαϊου 2019, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό του Junior Achievement Europe, που θα γίνει 2-5 Ιουλίου στη Λίλ της Γαλλίας. Οι Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση 2019», που πραγματοποιούνται για 14η χρονιά στην Ελλάδα φέτος, ήταν πανηγυρικές καθώς εορτάζονται τα 100 χρόνια του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide, παράρτημα του οποίου είναι το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Eπίσης, για πρώτη φορά φέτος, το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2019», έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» ωθεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στην καινοτομία, τους δίνει χαρά, αισιοδοξία και προοπτική για το επαγγελματικό τους μέλλον, ενώ δημιουργεί τη βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε θερμά τους υποστηρικτές μας σε ένα έργο απαραίτητο για τα παιδιά και τη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή