Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα μπορεί να οδήγησε σε άνοδο τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 αλλά είχε εξανεμιστεί στη συνεδρίαση στη Wall Street. Λίγο πριν από το κλείσιμο των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζαν απώλειες 1,07% και 0,85%, αντίστοιχα, επειδή επικράτησε νευρικότητα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο. «Αν και πολλά γράφτηκαν για το τι μπορεί να επιτευχθεί σε μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας, ο στόχος παραμένει μακρινός», σχολίασε χθες ο Κέρι Γκρεγκ, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan, στο πρακτορείο Bloomberg.

Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισαν, επίσης, στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου που έδειξαν πτώση των δαπανών στον κατασκευαστικό κλάδο των ΗΠΑ κατά 0,6% τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας φόβους για μια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Νωρίτερα, ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη είχε κλείσει με οριακές απώλειες 0,078%, αλλά ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι και ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο ενισχύθηκαν 0,41% και 0,39%, αντιστοίχως. Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE Mib σημείωσε κέρδη 0,11%.

Το κλίμα αβεβαιότητας και αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου οδήγησε τους επενδυτές σε καταφύγια, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το δολάριο. O δείκτης δολαρίου του Bloomberg, ο οποίος αποτυπώνει την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι καλαθιού νομισμάτων, παρουσίασε άνοδο 0,1%. Παράλληλα, το ευρώ υποχώρησε σε 1,1331 δολ. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων διολίσθησαν πάνω από δύο μονάδες βάσης στο 2,73% και 0,16%, αντιστοίχως.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου παρουσίασε άνοδο περίπου 1% στα 56,51 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 0,86% στα 65,63 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η προσφορά πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο χαμηλό τετραετίας επειδή η Σαουδική Αραβία μείωσε περισσότερο την ημερήσια παραγωγή της από ό,τι είχε συμφωνήσει με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Παράλληλα, άρχισαν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή